FARKLI GLOKOM TİPLERİNDE LAMİNA KRİBROZA KURVATÜR İNDEKSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - CANLEBLEBİCİ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada Lamina Kribrosa Kurvatür İndeksi'nin farklı glokom tiplerinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Glokom Birimi'nde takip edilen, hastalığı en az 1 yıldır kontrol altında olan daha önce en az üç güvenilir görme alanı yapılmış, refraksiyon kusuru -6 ile +5 arasında olan, görme alanını etkileyecek glokom dışı herhangi bir hastalığı olmayan, 18 yaşından büyük hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan hastalardan yaş, cinsiyet, görme keskinlikleri, glokom hastalığı süreleri, göz içi basınçları, kullandığı topikal ilaç sayıları, santral kornea kalınlıkları kayıt altına alındı. Bu verilerle beraber görme alanı parametreleri olan ortalama sapma (MD), görme alanı indeksi (VFİ), Patern Standart sapma (PSD) ve optik koherens tomografi (OCT) ile değerlendirilen retina sinir lifi kalınlığı (RNFL) ölçümüyle, artırılmış derinlik moduyla çekilen yüksek çözünürlüklü optik sinir başı OCT görüntülemesi üzerinden ölçülen lamina kribrosa kurvatür indeksi (LKKİ) değerlerindi. Çalışma hastaları altı gruba bölündü; Hadoop sınıflamasına göre erken evre primer açık açılı glokom (PAAG) hastalarının bulunduğu 1. grup ve orta-ileri evre PAAG hastalarının bulunduğu 2. grup, psödoeksfoliasyon glokomu (PEKSG) olan hastaların olduğu 3. grup, normal tansiyonlu glokom (NTG) bulunan hastaların olduğu 4. grup, oküler hipertansiyon (OHT) bulunup sonrasında PAAG gelişen (OHTSAG) hastaların olduğu 5. grup ve glokom hastalığı olmayan benzer yaş ve cinsiyette sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubunu oluşturan 6. grup. Çalışmamıza 101 hastanın 189 gözü dahil edildi. Hastaların 47'si erkek (%46,5) ve 54'ü kadındı (%53,5). Ortalama yaş ise 62,43 ± 1,49 idi. 1. grupta LKKİ: 5,85 ± 1,21, MD: -2,83 ± 1,22, PSD: 2,58 ± 0,93, VFİ: 96,12 ± 2,20, RNFL: 89,54 ± 8,10 µm, 2. Grupta LKKİ: 9,71 ± 1,54, MD: -12,53 ± 5,91, PSD: 6,64 ± 2,60, VFİ: 68,73 ± 19,87, RNFL: 68,46 ± 11,05, 3. Grupta LKKİ: 9,62 ± 2,55, MD: -12,50 ± 6,72, PSD: 6,27 ± 2,60, VFİ: 68,67 ± 21,78, RNFL: 70,82 ± 15,27 µm, 4. grupta LKKİ: 7,37 ± 1,87, MD: -5,95 ± 4,02, PSD: 4,89 ± 2,93, VFİ: 87,33 ± 9,93, RNFL: 81,19 ± 10,95 µm, 5. grupta LKKİ 5,33 ± 1,26, MD: -2,44 ± 1,92, PSD: 2,39 ± 1,17, VFİ: 96,89 ± 2,72, RNFL: 94,32 ± 7,05 µm ve 6. grupta LKKİ 4,94 ± 0,77, MD: -0,51 ± 0,96, PSD: 1,69 ± 0,64, VFİ: 99,35 ± 0,85, RNFL: 97,35 ± 6,25 µm olarak ölçüldü. Pearson korelasyon analiziyle PSD ve RNFL değerleriyle LKKİ değerleri tüm gruplarda istatiksel anlamlı olarak korelasyon göstermekteydi. (p<0,05) Post Hoc Tamhane testine göre gruplar birbiriyle karşılaştırıldıklarında ise LKKİ ölçümü MD, VFİ, PSD ve RNFL değerleriyle benzer istatiksel anlamlı sonuçlar göstermekteydi. Sonuç olarak çalışmamız LKKİ ölçümünün, glokom tanısında ve takibinde kullanılabilecek güçlü bir parametre olduğunu göstermektedir.

The aim of this study is to evaluate the Lamina Cribrosa Curvature Index in different types of glaucoma. Patients older than 18 years of age, whose disease was under control for at least 1 year, had at least three reliable visual fields, had a refractive error between -6 and +5, and did not have any disease other than glaucoma that would affect the visual field were included in the study who followed up in the Glaucoma Unit, Fırat University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology. Age, gender, visual acuity, duration of glaucoma disease, intraocular pressure, number of topical drugs used, and central corneal thickness of the patients were recorded. The lamina cribrosa curvature index (LCCI) values measured over the lamina cribrosa from high definiton optic nerve head optical coherence tomography (OCT) imaging taken in enhanced depth image mode with visual field parameters such as mean deviation (MD), visual field index (VFI), pattern standard deviation (PSD) and retinal nerve fiber thickness (RNFL) measurement by OCT evaluated. Study patients were divided into six groups; according to the Hadoop classification, group 1 with early-stage primary open-angle glaucoma (POAG) patients and group 2 with moderate-to-advanced POAG patients, Group 3 patients with pseudoexfoliation glaucoma (PXG), and group 4 patients with normal tension glaucoma (NTG), group 5 patients with ocular hypertension (OHT) who subsequently develop POAG (OHTSOG), and 6th group which is the control group, healthy individuals of similar age and gender without glaucoma. Our study included 189 eyes of 101 patients. 47 (46.5%) were male and 54 (53.5%) were female. The mean age was 62.43 ± 1.49 years. In group 1: LCCI: 5.85 ± 1.21, MD: -2.83 ± 1.22, PSD: 2.58 ± 0.93, VFI: 96.12 ± 2.20, RNFL: 89.54 ± 8.10 µm, in group 2: LCCI : 9.71 ± 1.54, MD: -12.53 ± 5.91, PSD: 6.64 ± 2.60, VFI: 68.73 ± 19.87, RNFL : 68.46 ± 11.05, in group 3: 9.62 ± 2.55, MD: -12.50 ± 6.72, PSD: 6.27 ± 2.60, VFI: 68.67 ± 21 .78, RNFL: 70.82 ± 15.27 µm, in group 4: LCCI : 7.37 ± 1.87, MD: -5.95 ± 4.02, PSD: 4.89 ± 2.93, VFI: 87.33 ± 9.93, RNFL: 81.19 ± 10.95 µm, in group 5: LCCI: 5.33 ± 1.26, MD: -2.44 ± 1.92, PSD: 2.39 ± 1, 17, VFI: 96.89 ± 2.72, RNFL: 94.32 ± 7.05 µm, and in group 6 LCCI :4.94 ± 0.77, MD: -0.51 ± 0.96, PSD: 1,69 ± 0.64, VFI: 99.35 ± 0.85, RNFL: 97.35 ± 6.25 µm measured. With Pearson correlation analysis, PSD and RNFL values and LCCI values were statistically significantly correlated in all groups. (p<0.05) When the groups were compared with each other according to the Post Hoc Tamhane test, LCCI measurement showed similar statistically significant results with MD, VFI, PSD and RNFL values. In conclusion, our study shows that LCCI measurement is a powerful parameter that can be used in the diagnosis and follow-up of glaucoma.
Evaluation of the lamina cribrosa curvature index in different types of glaucoma
Keywords: Göz Hastalıkları