ÖĞRETMENLERİN OKULLARDA SİBER ZORBALIĞA MARUZ KALMA DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - Alanoğlu, Müslim; Karabatak, Songül (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin okullarda siberzorbalığa maruz kalma durumlarını ve düzeyleriniincelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için karmaaraştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışmagrubunu kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmişöğretmenler oluşturmuştur. Öğretmenlerin görüşleri anketyöntemi ile alınmıştır. Toplanan verilerin analizindekorelasyon analizi, frekans, yüzde ve ortalama hesaplamakullanılmıştır. Çalışma sonunda öğretmenlerin okullardasiber zorbalık davranışlarına maruz kalma düzeylerinindüşük olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerinokullarda en çok e-postalarının, telefon görüşmelerininveya mesajlarının dikkate alınmadığı ortaya çıkmıştır.Erkek öğretmenlerin siber zorbalık davranışlarına kadınöğretmenlere göre daha fazla maruz kaldıkları ancakaradaki bu farkın anlamlı olmadığı saptanmıştır.Öğretmenlerin siber zorbalık davranışlarına maruz kalmadüzeyleri ile yaşları ve kıdemleri arasında anlamlı, zayıfve negatif ilişki bulunurken internet kullanım yılı vegünlük internet kullanım süresi arasında herhangi bir ilişkitespit edilememiştir. Çalışmanın sonunda öğretmenlerinsiber zorbalık davranışları konusunda farkındalıklarınınartması için daha fazla çalışma yapılması önerilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları