Bir Kara Kaplumbağasının Karapaksındaki Kırık Olgusu - Polat, Eren; Coşkun, Sinem; Can, Ümit Koray; Kayapınar, Sema Dilan; Yıldırım, Onur (My University, 2020)
Bu olgu sunumunda, bir kara kaplumbağasının üst kabuğundaki kırık olgusu konu edildi. Kaplumbağanın yapılan muayeneleri sonucunda, nöral ve kostal plakları arasında longitudinal yönde bir kırık olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, kostal ve marjinal plaklar üzerinde transversal doğrultuda ikinci bir kırık hattının daha olduğu görüldü. Radyografik muayenede, ikinci kırık hattının nöral plaklar üzerinden geçerek kaplumbağanın sağ tarafına doğru devam ettiği tespit edildi. Bu iki kırık hattı ortopedik pin ve teller kullanılarak operasyon ile sabitlendi. Yapılan bu operasyon ve postoperatif bakımın ardından sağlığına kavuşan kaplumbağa doğal ortamına bırakıldı. Sonuç olarak, nadiren karşılaşılan karapaks kırıklarının tanıve tedavileri hakkında meslektaşlarımıza bilgi vermek amaçlandı.
Keywords: Veterinerlik