Effects of dietary protein and lipid levels on growth, feed utilization and body composition of juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idella) - Koprucu, Kenan (My University, 2012)
Protein ve lipit düzeyleri farklı olan yemlerin yavru ot sazanının büyüme performansı, yem değerlendirmesi ve et kalitesine etkisini belirlemek amacıyla 90 günlük bir büyüme denemesi yürütülmüştür. Sindirilebilir protein düzeyi %33 (P1) ve %37 (P2) olan ve sırasıyla %4 (L1), %6 (L2) ve %8 (L3) oranlarında lipit içeren 6 adet deneme yemi hazırlanmış ve balıklar günde üç defa olmak üzere doyuncaya kadar beslenmiştir. Deneme yemleriyle beslenen balıkların ağırlık artışı (% 387-594), spesifik büyüme oranı (% 1.7-2.1), yem tüketimi (46.1-51.4 g balık- 1), yem dönüşüm oranı (1.2-1.7), protein etkinlik oranı (1,6-2,4), hepatosomatik indeks (%3- 3.2), yemlerdeki protein (%87.4-93.5), lipit (%91.1-97ç6) ve enerjinin (%87.6-93.5) sindirilme oranları, tüm vücut etindeki yağ miktarları (%16.6-18.6) arasındaki farklılıklar önemli bulunmuş, bu parametreler bakımından en yüksek değerler P1L2 yemiyle beslenen balıklardan elde edilmiştir (P<0.05). Bu sonuçlar, P1L2 yeminin balıkların büyümesi için daha verimli olduğunu göstermektedir. Yemde %6 oranında lipid bulunması proteinin değerlendirilme oranını arttırmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerin ışığı altında, yavru ot sazanının yeminde %33 oranında sindirilebilir protein, %6 lipid ve 10.7 kJ g-1 sindirilebilir enerji bulunması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Besinle alınan protein; sucul organizmalar; lipit; yem çevirimi; büyüme oranı; yemden yararlanma; kimyasal bileşim; vücut yağı; diyetler; yem alımı; canlı ağırlık artışı; vücut komposizyonu; sucul hayvanlar; Ctenopharyngodon idella; balık beslenmesi; kültür balığı; beslenme fizyolojisi; ot sazanı; protein değerlendirme oranı; enerji değeri; protein sindirilebilirliği; yem formulasyonu