HACİM EŞİĞİNİN FİYAT HAREKETİNDEKİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ: KRİPTO VARLIK PİYASASINDA BİR İNCELEME - AYDIN, HARUN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Gelişen internet teknolojisi ve elektronik ticaret uygulamalarının yaygınlaşmasıyla para da sanal hale gelmiştir. Sanal para birimleri, özellikle Bitcoin, geleneksel bankacılık sistemlerinin dışında faaliyet gösteren dijital bir finansal ortamın temelini oluşturmuştur. Kripto paraların ortaya çıkmasıyla birlikte, fiziksel para kullanımının azalması ve dijital paraların kullanımının artması dikkat çekmektedir. Bu durum, ülkeler arasında ortak para birimlerinin ortaya çıkabileceği düşüncesini desteklemektedir. Kripto paraların saklanması ve güvenliği, blok zinciri teknolojisiyle sağlanmaktadır. Blok zinciri, şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlayan bir veritabanıdır ve dünyadaki birçok borsada dolar bazlı işlemlerin yerini almaya başlamıştır. Bitcoin'in ortaya çıkışı, finansal dünyada yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Ancak artık Bitcoin bu alandaki tek oyuncu değildir; birçok alternatif dijital para birimi, yani altcoin, ortaya çıkmıştır. Ethereum, Ripple ve Litecoin gibi popüler altcoinler, farklı özellikler sunarak Bitcoin'in ötesinde uygulamalar geliştirmiştir. Altcoinlerin yaygınlaşması ve Bitcoin fiyatları üzerindeki etkileri, önemli bir araştırma alanı olmuştur. Doğrusal olmayan zaman serisi modelleri, kripto para piyasasındaki karmaşık ilişkileri ve etkileri incelemek için kullanılmaktadır. Bu çalışma, Bitcoinin hacminin altcoin fiyatları üzerindeki potansiyel etkisini araştırmak için Threshold Autoregressive (TAR) modellemesi kullanmaktadır. Bu model, karmaşık piyasa dinamiklerini açıklamak için uygun bir yaklaşım olarak görülmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, Bitcoinin altcoinlerin fiyatları üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir adım atmaktadır. Yatırımcılar için önemli bir değerlendirme kriteri olan hacim değerleri içerisinden özel bir değer tespit edilmiş ve Bitcoin bu özel hacim değerine ulaştığında Avalanche fiyat paritesinde rejim değişikliği meydana geldiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, yatırımcılar, akademisyenler ve politika yapıcılar için değerli bilgiler sunabilir.

With the evolution of internet technology and the widespread adoption of electronic commerce applications, money has also become virtual. Virtual currencies, particularly Bitcoin, have laid the foundation for a digital financial environment operating outside traditional banking systems. The emergence of cryptocurrencies has been accompanied by a noticeable decrease in physical currency usage and an increase in digital currency transactions. This trend supports the notion that common currency units could emerge between countries. The storage and security of cryptocurrencies are ensured through blockchain technology, a database that facilitates the tracking of encrypted transactions. It has begun to replace dollar-based transactions in numerous exchanges worldwide. The advent of Bitcoin marks the beginning of a new era in the financial world. However, Bitcoin is no longer the sole player in this field; many alternative digital currencies, known as altcoins, have emerged. Popular altcoins such as Ethereum, Ripple, and Litecoin have developed applications beyond Bitcoin by offering different features. The proliferation of altcoins and their effects on Bitcoin prices have become significant areas of research. Non-linear time series models are utilized to examine the complex relationships and impacts within the cryptocurrency market. This study employs the Threshold Autoregressive (TAR) model to investigate the potential influence of Bitcoin volume on altcoin prices. This model is seen as an appropriate approach to explain complex market dynamics. In conclusion, this study represents an important step towards understanding the impact of Bitcoin on altcoin prices. Findings suggest that a specific threshold in volume has been identified within trading volumes, and it has been found that when Bitcoin reaches this threshold, a regime change in Avalanche price parity occurs. The insights gained from this research could provide valuable information for investors, academics, and policymakers alike.
The transformative power of volume threshold on price movement: A study in the crypto asset market
Keywords: Bilgi ve Belge Yönetimi; Ekonometri; Ekonomi