Sıçan testis dokusunda kadmiyum klorür'ün oluşturduğu yapısal değişiklikler ve bu değişiklikler üzerine metallothionein'nin etkileri: Işık mikroskobik çalışma - Çolakoğlu, Neriman; Kukner, Aysel; Kara, Haki; Ozan, Enver (My University, 2004)
Amaç: Bu çalışmada kadmiyum klorür’ün testis dokusunda oluşturduğu hasar ve kadmiyum klorür ile birlikte koruyucu amaçlı uygulanan Metallothionein’nin testis dokusu üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 36 adet Wistar cinsi ergin erkek sıçan kullanıldı. Denekler 3 gruba ayrıldı. Birinci grup sıçanlara (n:16) deri altı yolla 3.5 mg/kg/gün kadmiyum klorür, ikinci grup sıçanlara (n:16) deri altı yolla 3.5 mg/kg/gün kadmiyum klorür ve periton içi 30 ?mol/kg/gün Metallothionein enjekte edildi. Üçüncü grup sıçanlar (n:4) ise kontrol grubu olarak kullanıldı. Çalışmanın 1., 3., 5. ve 7. günlerinde deneklerden eter anestezisi altında testis dokuları alındı, %10’luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi, parafin bloklar hazırlandı. Alınan kesitlere Hematoksilen & Eosin ve Masson’un üçlü boyası uygulandı. Histopatolojik değişiklikler açısından skorlama yapıldı.Bulgular: Çalışma sonunda testis dokularının makroskobik incelenmesi sonucu kadmiyum klorür etkisiyle dokunun morumsu bir renk aldığı görüldü. Işık mikroskobik incelemelerde ise, kadmiyum klorür, özellikle uygulanışının 3. gününden itibaren dokuda ciddi hasar meydana getirdiği gözlendi. Doku hasarının şiddeti zamana bağlı olarak artış göstermekte idi. Kadmiyum klorür’ün tunika albuginea’da kalınlaşmaya, seminifer tübül yapılarında bozulmaya, tübüller arası bağ dokusu artışına yol açtığı saptandı. Koruma amacıyla kadmiyum klorür ile birlikte metallothionein uygulanan gruplarda da benzer yapısal bozukluklar tespit edildi.Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada kadmiyum klorür’ün testis dokusu için oldukça toksik bulunduğu ve şiddetli yapısal bozukluklara sebep olduğu saptandı. Metal bağlayan bir protein olan metallothionein’nin ise kadmiyumun sebep olduğu hasarı önleyemediği saptandı.
Keywords: Mikroskopi; polarizasyon; Sıçan; Wistar; Testis; Metallotionein; Kadmiyum klorid