Habur Sınır Kapısı: Türkiye’nin Ortadoğu’ya Açılan Jeopolitik ve Ekonomik Kapısı - Akman, Emine (Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği, 2025)
Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli sınır geçişlerinden biri olan Habur Sınır Kapısı, yalnızca bir gümrük noktası değil, aynı zamanda siyasi, ekonomik ve mekânsal stratejilerin kesiştiği çok boyutlu bir stratejik mekândır. Bu çalışma, Habur Sınır Kapısı’nın jeopolitik ve ekonomik boyutlarını tarihsel gelişimi, sınır ticareti, bölgesel kalkınma ve dış ticaret bağlamlarında ele alarak çok ölçekli bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Habur’un, Türkiye ile Irak arasındaki dış ticaretin merkezi konumuna gelmesi yalnızca sınır ötesi ilişkilerin kurumsallaşmasına değil, aynı zamanda bölge halkı için önemli bir sosyo-ekonomik geçim kaynağına dönüşmesine de işaret etmektedir. Çalışmada ayrıca, sınır ticaretinin bölgesel eşitsizliklerin giderilmesindeki rolü, sınır kapısının mevcut altyapısı, kapasite kullanım düzeyi ve uzun bekleme süreleri bağlamında değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu yönleriyle Habur, sadece bir sınır kapısı değil, aynı zamanda Türkiye'nin enerjipolitik hedefleriyle uyumlu biçimde Ortadoğu’ya açılan stratejik bir eşik olarak öne çıkmaktadır.

Habur Border Gate, one of Turkey's most important border crossings to the Middle East, is not only a customs point,but also a multi-dimensionalstrategic space where political, economic and spatial strategies intersect. This study aims to provide a multi-scale analysisof the geopolitical andeconomic dimensions of the Habur Border Gate by addressing its historical development, border trade, regional development andforeign trade contexts. The fact that Habur has become the centre of foreign trade between Turkey and Iraqpoints not only to the institutionalisation of cross-border relationsbut also to its transformation into an important source of socio-economic livelihoodfor the people of the region. The study also evaluates the role of border trade in eliminating regionalinequalities, the existing infrastructure of the border gate,the level of capacity utilisation and long waiting times. In these respects, Habur stands out not only as a border crossing, but also as astrategic threshold to the Middle Eastin line with Turkey's energy-political objectives
The Habur Border Gate: Turkey’s Geopolitical and Economic Gateway to the Middle East
Keywords: Public Administration; Kamu Yönetimi; Policy and Administration (Other); Politika ve Yönetim (Diğer)