MOBİL BANKACILIK MÜŞTERİLERİNİN TEKNOLOJİYE HAZIR OLMA DÜZEYLERİ İLE MOBİL BANKACILIK UYGULAMALARINI KULLANIM NİYETLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - YARDIMCI, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada mobil bankacılık müşterilerinin teknolojiye hazır olma seviyeleri ile mobil bankacılık uygulamaların kullanma niyetleri arasındaki ilişkiyi ortaya konması amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada Elazığ ilinde yaşayan ve mobil bankacılık uygulamaları kullanan 400 katılımcının görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada ölçme aracı olarak "Teknolojik Hazır Olma", "Teknoloji Kabul Modeli" ve "Mobil Bankacılık Uygulamalarını Kullanım Niyeti Ölçeği" olmak üzere iki farklı ölçme aracı kullanılmıştır. Veri toplama araçları ile ulaşılan veriler düzenlendikten sonra SPSS paket programına aktarılarak betimsel istatistikler ve korelasyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların teknolojik kullanıma genel olarak iyimser ve yenilikçi yaklaştıkları, Teknolojik hazır olma puanlarının cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı, Teknolojik hazır olma puanlarının yaş, meslek, eğitim düzeyi ve medeni durum gibi demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği; Katılımcıların teknoloji kabul modeli ölçeği ve alt boyutlarına ilişkin puan ortalamalarının yüksek düzeyde olduğu, Teknoloji kabul modeli ve alt boyutlarına ilişkin puan ortalamaları yaş, meslek ve eğitim düzeyine bağlı olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği; mobil bankacılık kullanan müşterilerin mobil bankacılık uygulamalarını kullanım niyeti algılarının yüksek düzeyde olduğu ve mobil bankacılık uygulamalarını kullanım niyetlerinin müşterilerin yaşlarına, mesleklerine, eğitim düzeylerine ve medeni durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma mobil bankacılık müşterilerinin teknolojiye hazır olma seviyeleri ile mobil bankacılık uygulamalarını kullanma niyetleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.

In this study, it is aimed to reveal the relationship between the level of technology readiness of mobile banking customers and their intention to use mobile banking applications. In this study, which was carried out using the relational survey model, one of the quantitative research methods, the opinions of 400 participants living in Elazığ province and using mobile banking applications were consulted. Two different measurement tools, namely 'Technological Readiness', 'Technology Acceptance Model' and 'Intention to Use Mobile Banking Applications Scale' were used as measurement tools in the study. After the data obtained with the data collection tools were arranged, they were transferred to the SPSS package programme and descriptive statistics and correlation analyses were performed. As a result of the analyses, it was found that the participants were generally optimistic and innovative in their approach to the use of technology; Technological readiness scores did not differ significantly according to gender; Technological readiness scores differed significantly according to demographic variables such as age, occupation, education level and marital status; The mean scores of the participants regarding the technology acceptance model scale and its sub-dimensions were at a high level; The mean scores regarding the technology acceptance model and its sub-dimensions differed significantly depending on age, occupation and education level; mobile banking customers' perceptions of intention to use mobile banking applications are at a high level and their intention to use mobile banking applications differ statistically significantly according to their age, occupation, education level and marital status. As a result, this study has shown that there is a significant relationship between the level of technology readiness of mobile banking customers and their intention to use mobile banking applications.
The relationship between the level of technology readines of mobile banking customers and their intention to use mobile applications
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri