ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İKİ FARKLI DÖNER EĞE SİSTEMİNİN VE ULTRASONİK AKTİVASYONUN KANAL YENİLEME TEDAVİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ: MİKRO-BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ ÇALIŞMASI - KONUŞ, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Çalışmamızın amacı mandibular premolar dişlerin kanal tedavilerinin yenilenmesinde iki farklı Ni-Ti döner eğe sisteminin ve buna ek olarak pasif ultrasonik irrigasyonun kök kanallarında kalan artık dolgu maddesi miktarına etkisinin mikro bilgisayarlı tomografi (Mikro-BT) kullanılarak değerlendirilmesidir. Mevcut çalışma kapsamında; periodontal veya ortodontik nedenlerle çekilmiş tek köklü, tek kanallı ve oval kanal yapısına sahip kırk adet mandibular premolar diş kullanıldı. Örneklerin apikal açıklıkları 10 K tipi el eğeleri ile kontrol edildikten sonra ProTaper Gold (PTG, Dentsply Sirona, Ballaigues, İsviçre) Ni-Ti döner eğe sistemiyle F2 boyutuna kadar şekillendirildi. Kök kanalları AH Plus kanal patı (DeTrey Dentply, Kontanz, Almanya) ve gütaperka konları kullanılarak soğuk lateral kompaksiyon yöntemi ile dolduruldu. Kök kanalları geçici dolgu maddesiyle kapatılarak 30 gün boyunca 37ºC ve %100 nemli ortamda saklandı. Örneklerin kök kanal dolgularını uzaklaştırmadan önce kanal dolgu hacmini değerlendirmek için Mikro-BT taraması yapıldı. Kanal dolgu maddesinin uzaklaştırılması için dişler rastgele 4 gruba (n:10) ayrıldı. Grup I: Reciproc Blue (RB, VDW, Münih, Almanya), Grup II: MicroMega Remover (Coltene/Whaledent, AG, Altstätten, İsviçre), Grup III: Reciproc Blue + PUİ ve Grup IV: MicroMega Remover + PUİ. Tüm örneklerin kanal yenileme işlemleri tamamlandıktan sonra kalan artık dolgu miktarını belirlemek amacıyla ikinci Mikro-BT taramaları yapıldı. İşlem öncesi ve sonrası elde edilen veriler 3D modelleme tekniği kullanılarak değerlendirildi ve kalan artık dolgu yüzdesi hesaplandı. Reciproc Blue, artık dolgu miktarı bakımında Reciproc Blue + PUİ'den; MicroMega Remover ise MicroMega Remover + PUİ'den istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiş olup daha fazla artık kök kanal dolgu materyali bırakmıştır (p<0,05). Total olarak PUİ uygulanan gruplar ile uygulanmayan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuş olup PUİ uygulanmayan gruplar daha fazla artık kök kanal dolgu materyali bırakmıştır (p<0,05). Anahtar Kelimeler: Kök kanal yenileme tedavisi, Mikro-BT, Reciproc Blue, MicroMega Remover, Pasif Ultrasonik İrrigasyon

The Effects of Two Different Heat-Treated Rotary File Systems and Ultrasonic Activation on Canal Retreatment: A Micro-Computed Tomography Study The aim of our study is to evaluate the effect of two different Ni-Ti rotary file systems and additionally passive ultrasonic irrigation (PUI) on the amount of remaining root canal filling material in the retreatment of mandibular premolar teeth, using Micro-CT imaging. In the present study, forty extracted single-rooted, single-canal premolar teeth with oval canal morphology due to periodontal or orthodontic reasons were utilized. After verifying the apical patency with #10 K-file, the root canals were shaped up to F2 size using ProTaper Gold (PTG, Dentsply Sirona, Ballaigues, Switzerland) Ni-Ti rotary file system. The root canals were then filled with AH Plus sealer and gutta-percha cones using cold lateral compaction technique. Temporary filling material was applied to seal the root canals, and the specimens were stored in an environment with 37°C and 100% humidity for 30 days. Prior to the removal of root canal filling material, Micro-CT scanning was performed to evaluate the volume of the filling material. For the removal of filling material, the teeth were randomly divided into four groups (n=10): Group I: Reciproc Blue (RB, VDW, Munich, Germany), Group II: MicroMega Remover (Coltene/Whaledent, AG, Altstätten, Switzerland), Group III: Reciproc Blue + PUI, and Group IV: MicroMega Remover + PUI. After completion of canal retreatment procedures, the remaining filling material was assessed through second Micro-CT scans. The acquired data before and after the procedures were evaluated using 3D modeling technique, and the percentage of remaining filling material was calculated. Reciproc Blue showed a statistically significant difference in the amount of remaining filling material compared to Reciproc Blue + PUI, whereas MicroMega Remover exhibited a statistically significant difference when compared to MicroMega Remover + PUI (p<0.05). Additionally, a statistically significant difference was observed between groups with and without PUI application (p<0.05). Keywords: Root canal retreatment, Micro-CT, remaining filling material, Reciproc Blue, MicroMega Remover, Passive Ultrasonic Irrigation
The effects of two different heat-treated rotary file systems and ultrasonic activation on canal retreatment: a micro-computed tomography study
Keywords: Diş Hekimliği