Öğrenen Örgütlerin Geleceği: Yapay Sinir Ağları ve Derin Öğrenme - Akgül, Recep; Demirtaş, Zülfü (Atatürk Üniversitesi, 2026)
Bu çalışmanın temel amacı, öğrenen örgütlerin sürdürülebilirliği ve dönüşümünde yapay sinir ağları (YSA) ile derin öğrenme teknolojilerinin rolünü incelemektir. YSA, insan beyninin öğrenme ve karar alma süreçlerini modelleyen bir yapay zekâ teknolojisidir. Karmaşık ilişkileri modelleme, veri analizi ve tahmin süreçlerinde yüksek performans sağlayan YSA, örgütlerin büyük veri kaynaklarını daha etkin kullanmalarına yardımcı olmaktadır. Gürültülü veri ortamlarında bile etkili çalışabilme yeteneği, YSA'yı öğrenen örgütler için kritik bir araç haline getirmektedir. Bu teknoloji, bireysel öğrenmeden örgütsel bilgiye geçişi hızlandırarak yenilikçi kararların alınmasını desteklemektedir. Derin öğrenme ise, büyük veri kümelerinden anlamlı desenler çıkarma ve daha karmaşık yapıları öğrenme kapasitesine sahiptir. Derin öğrenme, örgütlerin bilgi edinme, karar alma ve stratejik planlama süreçlerini iyileştirme potansiyeline sahiptir. Denetimli, denetimsiz ve pekiştirmeli öğrenme yöntemleriyle çalışan bu teknoloji, özellikle karmaşık problemlerin çözümünde etkili çözümler sunmaktadır. Çalışma, bu iki teknolojinin öğrenen örgütlere entegrasyonunu ele almakta ve bu süreçte karşılaşılan etik, açıklanabilirlik ve bağlamsal bilgi eksikliği gibi zorlukları derinlemesine tartışmaktadır. İnsan-makine etkileşiminin önemini vurgulayan model önerisi ile çalışanların ve örgütlerin öğrenme süreçlerini desteklenirken teknolojinin yenilikçi kapasitesinden de faydalanılması hedeflemektedir.

The main purpose of this study is to examine the role of artificial neural networks (ANN) and deep learning technologies in the sustainability and transformation of learning organizations. ANN is an artificial intelligence technology that models the learning and decision-making processes of the human brain. ANN, which provides high performance in modeling complex relationships, data analysis and prediction processes, helps organizations to use big data resources more effectively. Its ability to work effectively even in noisy data environments makes ANN a critical tool for learning organizations. This technology supports innovative decision-making by accelerating the transition from individual learning to organizational knowledge. Deep learning has the capacity to extract meaningful patterns from large data sets and learn more complex structures. Deep learning has the potential to improve organizations' knowledge acquisition, decision-making and strategic planning processes. This technology, which works with supervised, unsupervised and reinforcement learning methods, offers effective solutions especially in solving complex problems. The study addresses the integration of these two technologies into learning organizations and discusses in depth the challenges faced in this process such as ethics, explainability and lack of contextual information. The model proposal, which emphasizes the importance of human-machine interaction, aims to benefit from the innovative capacity of technology while supporting the learning processes of employees and organizations.
The Future of Learning Organizations: Artificial Neural Networks and Deep Learning
Keywords: Knowledge Representation and Reasoning; Bilgi Temsili ve Akıl Yürütme; Modelling and Simulation; Modelleme ve Simülasyon; Organisation and Management Theory; Organizasyon ve Yönetim Teorisi; Management and Organization Education; Yönetim ve Organizasyon Eğitimi