YAPI ALÇILARI VE SİLİS DUMANLARININ BİRLİKTE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YALINBAŞ, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPI ALÇILARI VE SİLİS DUMANLARININ BİRLİKTE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Muhammet YALINBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 52 Bu çalışmada, yapı alçıları ile Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesi Tesis lerinde tutulan silis dumanlarının birlikte kullanılabilirliği incelendi. Hazırlanan kontrol numuneleri ile kartonpiyer alçısı ve SiFeCr baca tozunun belirli oranlarda yer değiştiril mesi sonucunda elde edilen numuneler karşılaştırıldı. Karışımlara silis dumanı katılma sıyla su ihtiyacı arttı. Bu durumda karışımlara silis dumanı miktarınca su ilavesi yapıldı. Böylelikle süperakışkanlaştırıcı katkı maddesi kullanılmasına gerek duyulmadı. Silis dumanı kullanılması halinde, kontrol numunesiyle yapılan karşılaştırmalar neticesinde basınç dayanımı açısından pek bir farklılık görülmemesine karşın, eğilmede çekme dayanımında pozitif iyileşmeler görüldü. Ayrıca silis dumanı kullanılmasıyla boşluk miktarının ve birim ağırlıkların azaldığı belirlendi. Sonuç olarak, SiFeCr baca tozunun alçı ile yer değiştireceği ortalama miktarın %10 olarak kullanılması hâlinde en iyi neticenin alındığı görüldü. Anahtar Kelimeler: Alçı, Silis Dumanı, Baca Tozu, Basınç Dayanımı, Eğilmede Çekme Dayanımı, Boşluk Miktarı, Birim Ağırlık.

n ABSTRACT Master Lisence Thesis THE RESEARCH THAT AVALIABILITY OF BUILDING PLASTERS WITH SILICA FUMES Institue of natural sciences Science of building education 2002, Page: 52 In this work, the availability of building plasters with silica fumes where is helded at the establishment of Antalya Etibank Elektrometallurgy company, is examined. The samples obtained from the result of displacement with spicified proportion of the sample of control, papier~meche and SiFeCr chimney dust which are prepared beforehand are mixed. When adding silica füme to the mixture, water reguirement is increased. In this situation, at the amount of silica fume, water addition is done. Thus, it is not felt the the necessity for using the superplastificiser addition material. In the condition of using silica fome, the consequence of comparisons which is done with the samples of control, it was observed some improvements at the tensile strength of bending, in spite of it cannot be seen any difference at the viewpoint of compressive strength. Furtermore, it is determined that porosity and unit weights decreased, while using the silica fume. As a conclusion, it was seen that best results can get, on condition that the average amount of displacement with SiFeCr chimney dust and plaster is % 10. Key Words: Plaster,Silica fume, chimney dust, Compressive strength, Bending strength, amount of cavity, unit weight
The Research that availability of building plasters with silica fumes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering