ARICAK'IN (ELAZIĞ) BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI - ŞİMŞEK, PEMBE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Arıcak; Doğu Anadolu Bölgesi, Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan, idari olarak Elazığ iline bağlı bir ilçe merkezidir. Kuzeyinde Elazığ'ın Palu ilçesi, doğusunda Bingöl'ün Genç ilçesi, güneyinde Diyarbakır'ın Dicle ve Hani ilçeleri, batısında ise Elazığ'ın Alacakaya ilçesi ile çevrilidir. Arıcak, Güneydoğu Toroslar'ın doğu ucunda yer alan Akdağ dağlarının güney eteklerinde dağlık ve engebeli bir sahaya kurulmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1100 m'dir. Arıcak ilçesinin toplam yüz ölçümü 374 km²'dir. Araştırma sahasını oluşturan Arıcak'ın yüzölçümü ise 24.4 km²'dir. Arıcak, 2018 yılı itibariyle 4312 kişilik bir nüfusa ve 8 mahalleye sahiptir. Nüfusun gelişimi izlendiğinde sayım dönemleri arasında dalgalanmalar görülmektedir. Artan nüfusun bir sonraki yıl hızlı bir düşüş göstermesi seçim yıllarında maksatlı olarak yer değişimlerinin olduğunu göstermektedir. Bu durum gerçek nüfusun ortaya çıkarılmasını olumsuz etkilemiştir. Arıcak'ın ilk kuruluş tarihi 16.yüzyıla kadar inmektedir. İlk kuruluş yeri ise Mirvan (Ru) Deresi ile La (Kaynak) Deresi arasındaki arazi parçasıdır. Bu dönemde Mirvan olarak bilinen yerleşim alanı yerleşmenin çekirdeğini oluşturmakta ve günümüzde Mustafa Çelebi, Vali Göktayoğlu, Serinevler ve Hürriyet mahallelerine karşılık gelmektedir. Arıcak, idari olarak 1987 yılında Palu'dan ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur. Ulaşımın güçlükle sağlanmasına rağmen Arıcak'ın yerleşim yeri olarak seçilmesi ve daha önce bu ölçekte bir çalışmanın yapılmaması bu çalışmanın yapılmasında etkili olmuştur. Yaygın ekonomik faaliyetlerden biri topografik şartların elverişli olması nedeni ile özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Tarımsal faaliyetler geçime yönelik yapılmaktadır. Hizmet sektörü sanayiye göre daha gelişmiştir. Anahtar Kelimeler: Beşeri Coğrafya, Ekonomik Coğrafya, Arıcak, Ak Dağ, Yerleşme, Nüfus, Hayvancılık, Ulaşım.

Arıcak is a district located in the Upper Euphrates section of the Eastern Anatolia Region in Turkey under the administration of the province of Elazığ. It is surrounded by Elazığ Palu district in the north, Bingöl province Genç district in the east, Diyarbakır province Dicle and Hani districts in the south, and Elazığ Alacakaya district in the south. Arıcak is situated on a mountainous and rugged regionon the southern slopes of the Akdağ Mountains, which are a section of the eastern end of the southeastern Taurus Mountains. Itsalititude is 1100 m. The total surface area of Arıcak district is 374 km². The study area that included the Arıcak center is 24.4 km². As of 2018, the population of Arıcak was 4312 and the district included 8 neighborhoods. Review of the population increase revealed fluctuations between various census reports. The rapid decline of the increasing population the following year demonstrated that there were intentional displacements during the election years. This fact negatively affected the determination of the actual population. The initial settlements in Arıcak date back to the 16th century. The first place of settlement was located between Mirvan (Ru) and La (Kaynak) streams. The settlement known as Mirvan that period constitutes the core of the current settlement and tcorresponds to Mustafa Kelby, Governor Göktayoğlu, Serinevler and Hürriyet neighborhoods. Arıcak, which was part of Palu district, became an autonomous district in 1987. The present study was conducted since Arıcak was chosen as a settlement, despitethe presence of transportation facilities, and lack of previous studies in this scale. Common economic activities include cattle husbandry due to favorable topographic conditions. Agricultural activities are conducted for subsistence. The service sector is more developed when compared to the industry. Keywords: Human Geography, Economic Geography, Arıcak, Akdağ, Settlement, Population, Animal Husbandry, Transportation.
Human and economical geography of Arıcak (Elazığ)
Keywords: Coğrafya