Linyit Yakılan Bir Güç Üretim İstasyonunun Gaz Türbininin - Işık, Erdem IŞIK; Berent, Hasan Kaan; Gök, Mehmet (Fırat University, 2017)
Türkiye’nin linyit rezervlerinin büyük çoğunluğu, kalori değerinin düşük olması sebebiyle ancak termik santral yakıtı olarak kullanılmaya elverişlidir. Bununla beraber, Türkiye’de ki en yaygın enerji kaynaklarından olan linyit rezervlerinin uzun vadeli kullanımı; ucuz, temiz, verimli ve güvenilir yakma teknolojilerinin kullanımı ile mümkündür. Mühendislik sistemlerinde ekserji analizinin uygulanması; sistemlerin ilk tasarımı ve ekonomik analizlerinin yapılması açısından önemli veriler sunmaktadır. Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ile yapılan yorum ve enerji kayıplarının yeri, büyüklüğü ve nedenleri saptanabilmekte, dolayısıyla sistemlerin verimleri arttırılabilmektedir. Çalışmamızda linyit yakıtını kullanan mevcut termik santraline, termodinamiğin ikinci kanununa göre analiz yapılmıştır. Çalışmada sistemi oluşturan santral elemanlarından türbin için faydalı güç, tersinir güç ve tersinmezlik miktarları tespit edilmiş ve sistemin genel verimi hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar ve değerlendirmelerde, termik santrallerin kurulmasında ve işletilmesinde, tasarım ve ekonomi açısından önemli veriler bulundurmaktadır. Böylece günümüzde büyük önem taşıyan, enerji tasarrufu ve enerjinin en verimli şekilde kullanılması sağlanabilecektir.