Reaktivite Kontrollü Sıkıştırma Ateşlemeli Bir Motorda Motor Devrinin Yanma ve Emisyon Karakteristikleri Üzerindeki Etkisinin Araştırılması - Okcu, Mutlu; Fırat, Müjdat; Varol, Yasin; Altun, Şehmus; Çelık, Okan (My University, 2022)
Yapılan çalışmada, Reaktivite kontrollü Sıkıştırma Ateşlemeli (RCCI) stratejiler altında çalışacak şekilde modifiye edilmiş tek silindirli bir dizel motorda biyodizel ve petrol bazlı dizel karışımı ve benzin kullanımının yanma ve egzoz emisyon özelliklerine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Çalışmada dizel ve biyodizel karışımı yüksek reaktiviteli yakıt (HRF), benzin ise düşük reaktivteli yakıt (LRF) olarak kullanılmıştır. Deneyler 1500, 2000 2500 ve 3000 d/d olmak üzere dört farklı motor devrinde ve %20 yük koşullarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada dizel yakıtının yanında, %20 biyodizel ve %80 petrol kökenli dizel karışımından oluşturulan B20 yakıtı da kullanılmıştır. Dizel ve B20, yüksek reaktiviteli bir yakıt olarak doğrudan silindire püskürtülürken, düşük reaktiviteli bir yakıt olarak benzin, emme kanalına enjekte edilmiştir. Elde edilen verilere göre tüm motor devirlerinde RCCI koşullarında LRF kullanımı ile ortalama indike basınç (OIB) değerinin dizel ve B20'ye göre arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, OIB'deki en büyük artış dizelin HRF olarak kullanıldığı deneylerde elde edilmiştir. Öte yandan, LRF'nin kullanılmasıyla NO emisyonu ve duman opaklığının azaldığı, CO ve HC emisyonunun ise arttığı belirlenmiştir. B20’nin HRF olarak kullanıldığı ve RCCI olmadan yapılan deneylerde HC emisyonu ve duman opaklığı seviyesinin dizele göre daha az olduğu görülmüştür.
Keywords: Emisyon; benzin; RCCI; dizel; B20