RAT AKCİĞERLERİNDEKİ ENDOKRİN HÜCRELERİN POSTNATAL PERİYOTTA İMMUNOHİSTOKİMYASAL ÇALIŞMALAR İLE İNCELENMESİ - BAYRAKDAR, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Rat Akciğerlerindeki Endokrin Hücrelerin Postnatal Periyottaİmmunohistokimyasal Çalışmalar İle İncelenmesiAli BAYRAKDARVeteriner Fakültesi, Fırat Üniversitesi, ElazığÖZETBu çalışmada Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Merkezinden(FÜTDAM) temin edilen 18 adet gebe Wistar rat kullanıldı. Eter ile anestezisonrası her grup için dörder (4'er) adet rat kullanılmak üzere yeni doğmuş,neonatal 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 günlük ratlar ile ergin ratlardan toplam 32 adetakciğer dokusu alınarak, İHK (immunohistokimya) boyama metotları içinuygun işlemlerden geçirildi.Doku örnekleri serotonin ile CGRP, kalsitonin, CCK, somatostatin veVIP bakımından incelendi. Tüm ratların akciğer endokrin hücrelerindeserotonin, CGRP, kalsitonin, CCK ve somatostatin immunoreaktivitesigözlendi. Endokrin hücrelerde VIP immunoreaktivitesine rastlanmadı. Pozitifakciğer endokrin hücreler ya tek olarak bulunan (NECs, neuroendocrine cells)veya kümelerden (NEBs, neuroepithelial bodies) oluşan formlardan ibaretolarak gözlendi.Erken neonatal periyotlarda, rat akciğerlerindeki serotonin ve CGRP-IRhücreler, sayı bakımından yüksek olarak belirlendi. İmmunoreaktif hücrelerinsayısı kısa bir süre sonra azalmış olarak gözlendi. Kalsitonin, CCK vesomatostatin-IR hücreler, tüm gruplarda, eşit yoğunlukta ve seyrek olaraksaptandı.Sonuç olarak; sunulan çalışma ile özellikle serotonin ve CGRP'ninneonatal periyotta fonksiyonel olduğu, akciğer gelişiminde ve neonatal hayataadaptasyonda önemli görevler üstlendiği görüşüne varıldı.Anahtar Kelimeler: Rat, akciğer, PNEC, IHK

Immunohistochemical investigation of lung endocrine cells in ratduring the postnatal periodAli BAYRAKDARFaculty of Veterinary Medicine, University of Fırat, ElazığABSTRACTIn the present study eighteen (18) pregnant rat which have been takenfrom University of Firat Experimental Research Centers were used. Aftereuthanasia with ether, tissue samples from lungs of newborn, neonatal 5, 10, 15,20, 25, and 30 days old and adult rats (4 from each groub, totally 32 rats) weretaken and processed for IHC (immunohistochemistry) staining methods.Tissue samples were examined with regard to serotonin, CGRP,calcitonin, CCK, somatostatin and VIP-IR. Serotonin, CGRP, calcitonin, CCK,somatostatin-IR were observed in pulmonary endocrine cells of all rats. Noimmunoreactivity was seen in endocrine cells for VIP. Positive pulmonaryendocrine cells were seen in either solitary (NECs, neuroendocrine cells) orclusters (NEBs, neuroepithelial bodies) form.Serotonin and CGRP-IR cells were high in number in the lung of rats inearly neonatal periods. The number of these immunoreactive cells weredecreased shortly thereafter. Calcitonin, CCK and somatostatin-IR cells were rareand in same dense in all groub.As a conclusion, the present study suggest that serotonin and CGRP maymore effective in neonatal period such as lung development and adaptation toneonatal life.Key Words: Rat, lung, PNEC, IHC
Immunohistochemical investigation of lung endocrine cells in rat during the postnatal period
Keywords: Morfoloji; Veteriner Hekimliği