Hidrolik su türbinlerinin model ve gerçek performans değerlerinin karşılaştırılması - Çıtlak, Aydın; Eren, Haydar; Pıhtılı, Kazım (My University, 1998)
Günümüzde büyük çaplı hidrolik su türbinlerinin verimi %96 gibi yüksek değerlere ulaşmıştır. Model testlerinden elde edilen verim değerlerinin gerçekleşmemesi durumunda, büyük bir enerji kaybı meydana gelmektedir. Bu sebeple, gerçek sistem inşa edilip ve düzenli olarak çalışmaya başladıktan sonra orijinal model testleri ile kıyaslamalar yapmak önemlidir. Bu çalışmada, KARAKAYA (Türkiye) hidrolik su türbinleri (1987-1988) için kıyaslama yapılmıştır. Gerçek sistem verimi ve model testleri arasındaki farklılıkların %2'den daha fazla olmadığı gözlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği