LOMBER DİSK HERNİSİNDE RADYOOPAK JEL ETANOL KULLANDIĞIMIZ HASTALARDA SONUÇLAR: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA - GÜRBÜZ, OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Lomber disk hernisi medikal ve sosyoekonomik problemlere yol açan bir sorundur. Lomber disk hernisi tedavisinde uygulanan lomber Radyoopak Jel Etanol (RGE) işlemi, minimal invazif bir yöntem olup; bu çalışmada amacımız, cerrahi tedaviyi istemeyen lomber disk hernisi tanısı koyulan hastalara, kısıtlı literatür bilgisi olan RGE kullanımı sonrası kliniğimizdeki sonuçlarını değerlendirmektir. Ocak 2013- Ocak 2014 tarihleri arasındaki bir yıllık süre içerisinde lomber diskopati tanısıyla yatırılan klinik ve radyolojik açıdan uygulama endikasyonu olan 41 hastaya uygulanan 44 intradiskal RGE retrospektif olarak değerlendirildi. Olgular demografik karakteristikleri, daha önce uygulanılan tedaviler, en erken 6 ay sonraki kontrol Magnetik rezonans görüntüleme, RGE verilmeden önce ve verildikten 6 ay sonraki Visuel analog skala (VAS), komplikasyonlar, yan etkiler ve işlem sonrası hasta memnuniyeti açısından incelendi. Hastaların ağrıları işlem öncesi ve işlemden 6 ay sonra VAS ağrı skalası ile değerlendirildi. VAS ağrı skalasında azalmalar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaların demografik özellikleri değerlendirilirken yaş, cinsiyet durumları göz önünde bulunduruldu. Buna göre, 14'ü erkek (%34.1), 27'si kadın (%65.9) olmak üzere 41 hastaya işlem yapıldı. Erkeklerin yaş ortalaması 51,2 ? 17,1, kadınların yaş ortalaması 47,7 ? 13,8 idi . Çalışmamızda MRI değerlendirmelerinde hastalarda lomber disk hernisinin seviyesi açısından; L3-L4 disk herniasyonu 7 olguda (%17.1), L4-L5 disk herniasyonu 19 olguda (%46.3), L5-S1 disk herniasyonu 10 olguda (%24.1) mevcuttu. Hastaların MRI bulguları ve öyküsünde lomber disk hernisi nedeni ile daha önce tedavi alıp almadığına göre değerlendirildiğinde ise 19 hastada diffüz bulging, 22 hastada protrüzyon tespit edildi. 41 hastanın 6'sı daha önce hiç tedavi almamıştı, 20'si Trans Foraminal Steroid tedavisi aldığı, 15 hastanın ise sadece ilaç tedavisi ( non-steroid antiinflamatuar, myorelaksan, steroid vb.) aldığı tespit edildi . Hastalarda RGE uygulandıktan sonra sözel olarak hasta memnuniyeti değerlendirildiğinde memnun olmayan hasta sayısı dört, orta derecede memnun kalan hasta sayısı 13, iyi derecede memnun olan hasta sayısı 13, mükemmel derecede tedaviden memnun olan hasta sayısı ise 11 idi, başka bir ifadeyle bu işlemden memnun olmayan hasta oranı, bütün hastaların sadece %9.8 idi. Onbir hastanın işlem sonrası kontrol MRI'ları çekildi. Protrüzyonu olan yedi hastada kontrol MRI'da düzelme tespit edilirken üç hastada değişiklik izlenmedi. Diffüz bulging olduğu bilinen bir hastada MRI 'da değişiklik izlenmediği tespit edildi. MRI patolojilerine ve yaşa göre memnuniyet değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak, disk patolojilerine bağlı olarak meydana gelen ve konservatif yaklaşımlarla tedavi edilemeyen, lomber radikülopatiye bağlı ağrıların tedavisinde RGE cerrahiye alternatif olarak güvenle kullanılabilecek, hastalarda fonksiyonel iyileşme sağlayan, analjezik tüketimini azaltan, yaşam kalitesini yükselten minimal invazif bir yöntem olduğu kanaatindeyiz. Anahtar kelimeler: Lomber disk hernisi, Trans Foraminal Steroid, Radyoopak Jel Etanol , Visuel analog skala

Lumbar disc herniation is a condition that has medical and socio-economic consequences. The administration of radiopaque gelified ethanol (RGE) is a minimally invasive method used in the treatment of lumbar disc herniation. The aim of the present study was to evaluate the outcomes in patients who were diagnosed with lumbar disc herniation at our clinic and who rejected surgery and then received RGE injections, for which there is limited data in the literature. The present study retrospectively reviewed 44 intradiscal RGE injections that were performed on 41 patients, who were diagnosed with lumbar discopathy within the one-year period between January 2013 and January 2014 based on the clinical and radiological findings. The patients were evaluated for demographic characteristics, previous therapies, and control magnetic resonance imaging at six months at the earliest, visual analogue scale (VAS) pain scores at baseline and six months after RGE injection, complications, side effects, and patient satisfaction after the procedure. Pain was evaluated at baseline and six months after the procedure using VAS. The decreases in VAS pain score were statistically significant. Demographic characteristics also included age and gender of the patients. Accordingly, the records of a total of 41 patients were processed (14 males, 34.1%; 27 females, 65.9%). The mean age was 51.2 ? 17.1 years in males and 47.7 ? 13.8 years in females. The level of lumbar disc herniation was assessed using MR images, and seven cases had a disc herniation at the level of L3-L4 (17.1%), 19 cases had a disc herniation at the level of L4-L5 (46.3%), and ten cases had a disc herniation at the level of L5-S1 (24.1%). When the patients were evaluated according to MR imaging findings and previous therapies for lumbar disc herniation, 19 patients had diffuse bulging, 22 patients had disc protrusion, and six of 41 patients did not receive a previous therapy. Of these patients, 20 received transforaminal steroid injection (TFS) and 15 received only drug therapy (non-steroidal anti-inflammatory drugs, myorelaxants, steroids, etc...). When patient satisfaction was assessed orally after RGE injection, four patients reported dissatisfaction, while 13 patients were moderately satisfied, 13 patients were satisfied, and 11 patients were very satisfied. In other words, patients that reported dissatisfaction accounted for 9.8% of the study population. Control MR images were obtained for 11 patients. Recovery on MR images was observed in seven patients that had disc protrusion, and one patient that was known to have diffuse bulging showed no change on control MR imaging. No significant difference was found when the satisfaction was evaluated according to MR imaging findings and age. In conclusion, we suggest that radiopaque gelified ethanol (REG) injection is a safe, minimally invasive method that can be used as an alternative to surgery in the treatment of pain associated with lumbar radiculopathy secondary to disc pathologies in patients that cannot be treated with a conservative method; it offers functional improvement, decreases in analgesic consumption, and increases in the quality of life of these patients. Keywords: Lumbar disc herniation, trans-foraminal steroid, radio-opaque gelified ethanol, visual analogue scale
The outcomes with radiopaque gelified ethanol in patients with lumbar disc herniation
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon