OSMANLI ÖNCESİ SİVAS VE YÖRESİ YARİHİ - MİLLİ, BURHAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Sivas şehri ve yöresi, Neolitik dönemden Osmanlı hâkimiyetine geçinceye kadar tarihin her döneminde dikkat çekmiş bir bölgedir. Sivas, eskiçağda Perslerin hâkimiyeti altında iken (M.Ö. V. yüzyıl) ünlü Kral Yolu'nun güzergâhlarından biriydi. Bu yöre Bizans İmparatorluğu döneminde de ülkenin can damarı niteliğinde olan Anadolu'daki askeri yolun üzerindeydi. Bizanslıların, Selçuklu ordularının akınları ile Anadolu'nun doğusundaki topraklarının önemli bir kısmını kaybetmeleriyle birlikte, bu yöre imparatorluğun en önemli sınır kenti haline gelmiştir. Danişmendliler döneminde Sivas, bu beyliğin en önemli idare merkeziydi. Bu şehir Anadolu Selçukluları, özellikle de I. Alaeddin Keykubat (1220-1237) döneminde daha da büyüyerek uluslar arası bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir. İlhanlılar döneminde özel bir statüsü olan Sivas, Eratna ve Kadı Burhaneddin dönemlerinde bu beyliklerin merkezi seçilmiştir. Böylece Sivas şehri binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası ile Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri olmuştur.

Sivas city and its around had been an outstanding area throughout history, since the Neolithic age till the Ottomans captured it. While Sivas was under the prevalence of Persians during the prehistoric period (B.C. V. century), it was of one of the taxiways of the famous King Road. This territory was on the vital military way of Byzantine Empire in Anatolia during that period. As soon as the Byzantines had lost an important part of east Anatolia by the influx of Seljukian armies, this territory became the most important border city of the empire. During the period of Danişmendliler, Sivas was the most significant governmental center of the principality. That city grew and became an international trade and culture center during the Turkish Seljukians and especially I. Alaeddin Keykubat (1220-1237) period. Sivas had a special status during the period of İlhanlılar and it was selected as the center of principality during the periods of Eratna and Kadı Burhaneddin. Thus Sivas city had been one of the most important cities of Anatolia with its history of thousands of years and cultural inheritance
History of Sivas and its around before Ottomans
Keywords: Arkeoloji; Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri; Tarih