Beton ağırlık barajların statistik ve dinamik karakteristiklerinin yapay sinir ağlarıyla belirlenmesi - Baylar, Ahmet; Emıroglu, Muhammet Emin; Arslan, Abdussamet (My University, 1997)
Geçen bir kaç yıl içerisinde, inşaat mühendisliğindeki bilgisayarlı hesaplamalarda Yapay Zeka uygulamaları ilk sırayı almıştır. Bu uygulamalar genellikle uzman sistemleri içermektedir. Bu makalede değişik bir yapay zeka yaklaşımı olan sinir ağlarına değinilmiş ve bir uygulama takdim edilmiştir. Beton ağırlık barajların statik ve deprem yükü etkisi altında tasarımı için kişisel bilgisayarda bir geriye yayılma yapay sinir ağı programı geliştirilmiştir. Problemin eğitim seti konvansiyonel bir sonlu elemanlar metodu programı yardımı ile elde edilmiştir. Problemin değişkenleri ağa, normalizasyon tekniği ile tanıtılmıştır. Yapay sinir ağı ile elde edilen çözümler sonlu eleman çözümleri ile karşılaştırılmış ve her iki çözümün birbiriyle uygunluk arz ettiği görülmüştür. Ağırlık baraj problemi, inşaat mühendîsliğindeki tipik tasarımların yapay sinir ağlan ile yapılabileceğini göstermektedir. Yapay sinir ağı hesaplamalarının inşaat mühendisliğinde karar verme ve tasanm için alternatif bir çözüm olduğu gösterilmiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği