PAN-ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ PSEUDOMONAS AERUGİNOSA VE STENOTROPHOMONAS MALTOPHİLİA SUŞLARINA KARŞI SON SEÇENEK AJANLARDAN BİRİ OLAN KOLİSTİNİN İNVİTRO ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YAZTÜRK, ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Çoklu dirençli bakteriler, özellikle hastanede yatan ve genel durumu kötü hastalar için önemli bir saglık riski olusturmaktadır. Rasyonel olmayan antibiyotik kullanımı ve standart infeksiyon kontrol önlemlerinin yeterince uygulanmaması sonucu bu tür direnç fenotipleri hızlı bir yayılım göstermis ve Türkiye ile birlikte birçok ülkede ciddi bir tedavi sorunu olarak ortaya çıkmıstır. Gram negatif bakterilerde gelisen çoklu direnç fenotipleri nedeniyle polipeptit yapılı bir antibiyotik olan Kolistinin (Polymxin-E) önemi tekrar artmaya baslamıstır. Ancak, ülkemizde asırı dirençli suslara karsı bu antibiyotigin etkinligini birdiren çalısma sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu çalısmada, Ocak 2004 ve Subat 2007 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuarında soyutlanan ve Clinic Laboratory Standards Institute (CLSI) tarafından önerilen tüm antipseudomonal antibiyotiklere karsı disk difüzyon yöntemi ile yapılan antibiyogramda dirençli oldugu saptanan 57 Pseudomonas aeruginosa ve 10 Stenotrophomonas maltophilia susunun Kolistin duyarlılıgı Etest (AB Biodisk) yöntemi arastırılmıstır. Kolistinin P. aeruginosa ve S. maltophilia suslarına karsı etkinligi sırasıyla %56.1 ve %40 olarak saptanmıstır. P. aeruginosa suslarının Kolistin için ölçülen MİK50 ve MİK90 degerleri sırasıyla 2?g/ml ve 16 ?g/ml; S. maltophilia suslarının Kolistin için ölçülen MİK50 ve MİK90 degerleri ise 4 ?g/ml ve 256 ?g/ml olarak bulunmustur. Bu sonuçlar ısıgında; Kolistinin, çalısılan pseudomonas ve stenotrophomonas suslarına karsı etkinligi orta düzeyde oldugu görülmüstür. Bilimsel literatürle karsılastırıldıgında çalısmamızda daha yüksek direnç sıklıgı dikkati çekmektedir. Çalıstıgımız susların pan-antibiyotik dirençli olmaları nedeniyle çoklu direnç genlerini tasımaları, elde ettigimiz bu düsük duyarlılık sonuçlarının baslıca nedeni olarak düsünülmüstür. Ortaya çıkabilecek ciddi yan etkiler göz önüne alındıgında, pan-antibiyotik dirençli non-fermentatif ajanlara karsı Kolistinin kullanmı öncesi, in vitro etkinliginin saptanması faydalı olacaktır.

Multiple drug resistant bacteria is bearing high risk particularly for hospitalized patients who are with worse clinic conditions. Inappropriate antibiotic management and inadequate execution of standard infection control measurements have yielded rapid dissemination of these resistant phenotypes and emerged as a serious therapeutic problem in many countries and as well Turkey. The clinic importance of colistin (polymixin-E)) which is a polypeptide antibiotic has recently been increasing due to development of multiple drug resistance phenotypes among gram negative bacteria. However, there is limited data about the activity of colistin for multiple drug resistant bacteria in our country. In this study, colistin susceptibility was investigated with Etset (AB Biodisk) method for 57 Pseudomonas aeruginosa and 10 Stenotrophomonas maltophilia which were determined as pan-antibiotic resistant in disk difussion test, performed against to Clinic Laboratory Standards Institute (CLSI) suggested antibiotics, isolated in Firat University Medical Faculty Microbiology and Clinic Microbiology Laboratory between January 2004 and February 2007. Colistin activity against to P. aeruginosa and S. maltophilia strains were found as 57.1% and 40%, respectively. MIC50 ve MIC90 values of colistin for P. aeruginosa and S. maltophilia were 2?g/ml and 16 ?g/ml; 4 ?g/ml and 256 ?g/ml, orderly. Regarding to our results, we determined that colistin was moderately active against to studied P. aeruginosa and for S. maltophilia strains. Our resistance rates were regarded as higher when considered with the findings in the scientific literature. The main reason of these low susceptibility rates obtained was considered as the multiple resistance gene accomodation of the studied pan-antibiotic resistant starins. When concerning with the possible side effects may emerge, it will be benefit to perform in vitro susceptibility test before administration of colistin.
The investigation of in vitro colistin activity, which is one of the last choice agents, against pan-antibiotic resistant pseudomonas aeruginosa and stenotrophomonas maltophilia.
Keywords: Mikrobiyoloji