İskemi–Reperfüzyon Oluşturulmuş Rat Beyin Dokusunda N–Asetilsistein’in Oksidatif Hasar ve Adropin Üzerine Etkileri - Gönen, Murat; Balgetir, Ferhat; Kaya, Nalan; Akgün, Bekir; Aydin, Suleyman; Kuloğlu, Tuncay (My University, 2019)
Amaç: Beyinde iskemi-reperfüzyon (I-R) hasarının patogenezinde oksidatif stres önemli roloynamaktadır. Bu çalışmada I-R oluşturulmuş rat beyin dokusunda antioksidan özelliği bilinen Nasetilsisteinin (NAS) oksidatif hasar ve doku adropin düzeyi üzerinde meydana getirdiğideğişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 24 adet Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deneyhayvanları Kontrol, Sham, I-R ve IR+NAS olmak üzere 4 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deneysüresince hiçbir uygulama yapılmadı. I-R ve I-R + NAS grubundaki sıçanlar supine pozisyondasabitlenip servikal orta hattan basit bir insizyonla bilateral karotis kommunis arterler ortayaçıkarıldıktan sonra anevrizma klip'leri ile 60 dakika süre ile kliplendikten sonra klipler açılarak 120dakika reperfüzyonu sağlandı. İR+NAS grubundaki sıçanlara kliplerin açılmasıyla birlikte tek doz 50mg/kg NAS i.p. olarak uygulanıp 120 dakika reperfüzyonu sağlandı. Deney sonunda sıçanlardekapite edildi. Sıçanlardan kan örnekleri ve beyin dokuları alındı. Rutin takip işlemleri ile dokularparafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere adropin immünreaktivitesi için avidin-biodinperoksidazyöntemi uygulandı. Serum total antioksidan seviye ve total oksidan seviyeleri belirlendi.Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında serum total antioksidan seviye ve adropinimmünreaktivitesi I-R grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmış, total oksidan seviyeI-R grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmış saptandı. I-R grubu ile karşılaştırıldığındaise I-R + NAS grubunda serum total antioksidan seviye ve adropin immünreaktivitesi istatistikselolarak anlamlı bir şekilde artmış, total oksidan seviye istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmışsaptandı.Sonuç: Bu çalışma I-R’nin beyin dokusunda adropin seviyelerini azalttığını ve adropinin de NASgibi antioksidan olarak koruyucu rol oynayabileceğini göstermiştir.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Klinik Nöroloji