Sütçü ineklerde yaş ve ırkın subklinik mastitisli memelerin sütlerindeki somatik hücre sayıları ile mikrobiyolojik izolasyon oranlarına etkisi - Rışvanlı, Ali; Kalkan, Cahit (My University, 2002)
Bu çalışmada, subklinik mastitisli meme loblarmdan alınan süt numunelerinde somatik hücre sayısı (SHS) ve mikrobiyolojik izolasyon oranlarının karşılaştırılması ve hayvanların yaş ve ırklarına göre sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, yaşları 2-14 arasında olan, değişik ırklardan hayvanlara ait 271 adet subklinik mastitisli meme lobu oluşturdu. Çalışmada ele alınan meme loblarının %8,12'si CMT(+), %22,88'i CMT(++), ve %69'u da CMT(+++) olaraksonuç verdi. Tüm meme loblarında %60,89 oranında mikrobiyolojik üreme şekillendi. CMT (+) ve mikrobiyolojik üreme olan meme loblarmdan alınan süt numunelerindeki ortalama SHS 313.001, CMT (++) olanlarda 559.007 ve CMT (+++) olanlarda ise 1.563.618 orak bulundu. Mikrobiyolojik testler sonucunda en fazla üreyen mikroorganizma Staph. aureus olarak tespit edildi ve sütlerinde bu tip mikroorganizma üreyen meme loblarındaki hücre sayısı, CMT (+) olanlarda ortalama 364.866, CMT (++) olanlarda 504.306 ve CMT (+++) olanlarda ise 1.675.008 olarak belirlendi. Hayvanların ırklarına göre sonuçlar değerlendirildiğinde ise İsviçre Esmer '!erinde CMT (+) olan ve sütlerinde mikrobiyolojik üreme tespit edilen meme loblarındaki SHS diğer ırklara nazaran daha fazla bulundu. Yaşa göre sonuçlar değerlendirildiğinde ise herhangi bir istatistiki fark belirlenemedi.
Keywords: Somatik hücre sayısı; süt ineği; subklinik meme yangısı; yaş farklılıkları; izolasyon; süt; yaş; meme bezi hastalıkları; meme yangısı; sığır meme yangısı; ırk farklılıkları; mikrobiyoloji