DUODENAL ÜLSERLİ HASTALARDA HELİCOBACTER PYLORİ KLARİTROMİSİN VE FLOROKİNOLON İLAÇ DİRENCİNİN MOLEKÜLER YÖNTEMLER İLE BELİRLENMESİ - ÖZDEMİR, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Mikrobiyoloji ve gastroenterolojinin birlikte çalışmalarıyla keşfettikleri Helicobacter pylori (H. pylori), 20. yüzyılda tıp alanında en önemli keşiflerden biridir. Bakteri üreaz enzimi ile üreden amonyak sentezleyerek midenin asit ortamını nötralize eder ve böylece kolonizasyonu sağlar. Helicobacter pylori enfeksiyonu insanlarda en yaygın görülen bakteriyel enfeksiyonlardan biridir. Başlıca rezervuarı insanın midesidir. Helicobacter pylori mide mukoza tabakasında bulunan, gram negatif, spiral, 4-6 flagellalı, 2.5-5 ?m uzunluğunda, 37 oC'de mikroaerofilik koşullarda üreyebilen üreaz, katalaz, oksidaz pozitif bir bakteridir. İlk defa 1997'de H. pylori'nin tüm genomu açıklanmıştır. Buna göre H. pylori'nin genom uzunluğu 1,6-1,73 Mb arasında değişir. H. pylori izolatlarının % 40'ı uzunluğu 1,5-23,3 Kb arasında değişen plazmidler içerirler. Ülkemizin % 85-90'ının dünya nüfusununda yarısından fazlasının enfekte olduğu H. pylori'nin eradikasyonu bu nedenle büyük önem taşır. Ancak tedavide kullanılan bazı antimikrobiyal ajanlara karşı bakterinin direnç geliştirmesi, eradikasyonda başarısızlığa yol açmaktadır. H. pylori zor ürediği için kültür ve antibiyogramındaki teknik zorluklar nedeni ile ucuz ve kolay uygulanabilen yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda, tedaviden önce direnç varlığının belirlenmesinin önemli olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmada 48 adet duodenal ülserli 25 kadın (%53) 23 erkek (%47) hastaların biyopsi numunelerinden elde edilen H. pylori bakterisinin Florokinolon ve Klaritromisin antibiyotiklerine olan direnci moleküler yöntemler ile test edilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde 48 duodenal ülserli hastanın 40'ında (%83) Klaritromisin direnci, 33'ünde (%69) Florokinolon direnci toplamda 32 hastada da (%67) hem Klaritromisin hem de Florokinolon direnci GenoType® HelicoDR yöntemi ile kısa sürede tespit edilmiştir. Moleküler testlerin kısa sürede sonuç vermesi dikkate alındığı zaman, yapılan çalışma ile gereksiz ilaç kullanımının ve zaman kaybının önüne geçilmiştir.

Determination of Helicobacter pylori Klaritromisin and Floroquinolone drug resistance in patients having duodenal ulcer. Helicobacter pylori (H. pylori), discovered through multidisciplinary studies of the science of gastroenterology and microbiology, and 20. century medicine is one of the most important discoveries that marked. By synthesizing ammonia from urea by the enzyme urease bacterial neutralizes the acid environment of the stomach and thus allows colonization. It is one of the most common bacterial infections Helicobacter pylori infection in humans. The main reservoir is the human stomach. The mucous layer of the stomach in Helicobacter pylori, gram negative, spiral, 4-6 flagellal, 2.5-5 ?m of a length, which can grow under microaerophilic conditions at 37 oC urease, catalase, oxidase positive is a bacterium. The entire genome of H. pylori are described for the first time in 1997. Accordingly, the genome of H. pylori length 1,6 mb, 1.73 meters varies between. H. pylori isolates 40% of length: 1.5 Kb plasmids ranging from 23.3 of contain. More than half of the world's population, 85 to 90 percent of the eradication of H. pylori infected our country, therefore, is of great importance. But some of antimicrobial agents used in treatment against the development of resistance of bacteria in the eradication of lead to failure. Culture and sensitivity of H. pylori bacteria a breeding applications in difficult due to technical difficulties, easy to implement, and have shown that cheapest of the methods is required. Studies pre-treatment the importance of the detection of the presence of resistance is emphasized. In this study, 48 duodenal ulcers with 25 women (53%) of 23 male (47%) of patients biopsy specimens obtained from H. pylori and Clarithromycin to its resistance to Fluoroquinolone antibiotics was tested by molecular methods. The study of 48 patients with duodenal ulcers as a result of 40 (83%) the Clarithromycin resistance, 33 (69%) also Fluoroquinolone resistance in a total of 32 patients (67%) with both Clarithromycin and Fluoroquinolone resistance GenoType® HelicoDR with the method in a short time have been identified. Molecular tests in a short period of when the results are taken into account, the study has been to prevent the loss of time and unnecessary with the use of medications.
Determination of helicobacter pylori klaritromisin and floroquinolone drug resistance in patients having duodenal ulcer
Keywords: Mikrobiyoloji