Es-Seyyid Hüseyin Hüsnî Burdurî’nin aruzla ilgili Mîzân-nâme-i Şu’arâ adlı eseri - Demire, Şener (My University, 2011)
Hecelerin uzun veya kısa, kapalı veya açık oluşlarına dayalı bir şiirölçüsü birimi olan aruz, özellikle Divan şiirinin en dikkate değerözelliklerinden biridir. İlk önceleri Arap edebiyatında daha sonra İranedebiyatında ve Türk edebiyatında kullanılan aruz ölçüsü kendi içindebirtakım kuralları barındırdığından, hakkında zaman zaman müstakileserlerin yazılmasını gerekli kılmıştır. Bu yazıda üzerinde durulacak olanMîzân-nâme-i Şu„arâ adlı eser, 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın ilkyarısında yaşamış olan Es-seyyid Hüseyin Hüsnî adlı Burdurlu bir müderristarafından kaleme alınmıştır. Bir mukaddime, üç bâb/bölüm ve bir hatimeden/sonuçtan meydanagelen Mîzân-nâme-i Şu?arâ, ağırlıklı olarak aruz bilgilerinden bahsetmektedir.Ancak bunun dışında gazel, kaside, rubâî gibi birtakım edebiyatla ilgilibilgileri de ihtiva etmektedir.Çalışmada önce Hüseyin Hüsnî Burdurî ve Mîzân-nâme-i Şu„arâ adlıeseri hakkındkia tanıtıcı bilgilerden sonra Mîzân-nâme-i Şu„arâ adlı eserinçeviriryazısı verilecektir. Metnin transkripsiyonunda sadece “â, î, û” gibi aslîuzunluklar gösterilmiştir.
Keywords: Edebiyat