ALÜMİNYUM METAL KÖPÜKLERİNİN DİFÜZYON KAYNAĞI (TLP) DAVRANIŞININ İNCELENMESİ - BİLHAN, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi ALÜMİNYUM METAL KÖPÜKLERİNİN DIFUZYON KAYNAĞI DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Seda BİLHAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 57 Bu çalışmada, alüminyum tozu ve çözülebilir bir tuz kullanılarak toz metalürjisi tekniği ile alüminyum metal köpüğü, üretilmiştir. Bunun için alüminyum ve tuz tozu % 10, % 20, % 30 oranlarında mekanik olarak karıştırılmıştır. Karışım hidrolik preste 200 MPa'lık basınç altında sıkıştırılmıştır. Sıkıştırılan malzemeler fırında 630 °C sıcaklıkta sinterlenmiştir. Sinterlenen numuneler ılık su banyosunda yıkanarak, yapıdaki tuz eritilmiş ve yapı hücreli hale getirilmiştir. Üretilen alüminyum metal köpüğünden 10x10 mm kesitindeki numuneler argon atmosferinde 3 MPa'lık basınçta, 600 °C sıcaklıkta, 20, 40, 60 dakikalık sürelerde ve A 1047 alüminyum ara tabaka kullanılarak difüzyon kaynağı ile birleştirilmiştir. Birleştirilen numunelerin iç yapısı, kaynak öncesi optik mikroskopi, SEM ve EDS analizleriyle, kaynak sonrası numunelerin yüzeyleri optik mikroskopi analizleriyle tespit edilmiş ve kaynaklı bağlantının mekanik dayanımı bindirme kayma testi ile belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Difüzyon kaynağı, toz metalürjisi, Al köpükleri, gözenekli malzemeler. VI
The investigation of diffusion bonding behaviour of aluminium metal foams
Keywords: Metalurji Mühendisliği