TÜRKİYE'DE GÖREV YAPAN KAMU İÇ DENETÇİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN İNCELENMESİ - SERTTAŞ, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Araştırmanın amacı, Türkiye'de görev yapan kamu iç denetçilerinin iletişim becerilerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, iç denetçilik kadrosundaki toplam çalışma süresi, öğrenim durumu, mezun olduğu fakülte ve çalışmakta olduğu kurumun bütçe türü değişkenleri açısından anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Araştırmaya, Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce, 2014 yılı nisan-mayıs aylarında İzmir'de gerçekleştirilen Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı'na katılan değişik 221 Kamu İdaresine atanmış toplam 798 iç denetçiden bu araştırmayı kabul eden 521 tanesi katılmıştır. Araştırmaya katılan personelin iletişim beceri düzeyleri Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilen İletişim Becerileri Envanteri ile ölçülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında IBM SPSS Statistics 21 paket programı kullanılmıştır. Bağımsız iki grup ortalaması karşılaştırmalarında t– testi, ikiden fazla grup ortalaması karşılaştırmalarında ise tek yönlü varyans analiz testi ve scheffe testi kullanılmıştır. Bu çalışmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma bulgularına göre, Türkiye'de görev yapan kamu iç denetçilerinin iletişim beceri düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş değişkenine bağlı olarak, Türkiye'de görev yapan kamu iç denetçilerinin (46-55) yaş grubunda olanların, (36-45) yaş grubunda ve (56-65) yaş grubunda olanlardan daha yüksek duygusal, davranışsal ve genel iletişim becerilere sahip olduğu, zihinsel iletişim becerilerinde ise anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Cinsiyet değişkenine bağlı olarak, Türkiye'de görev yapan kamu iç denetçilerinden kadın personelin, erkek personelden daha yüksek duygusal, davranışsal ve genel iletişim becerilere sahip olduğu, zihinsel iletişim becerilerinde ise anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur. Türkiye'de görev yapan kamu iç denetçilerinden çalışmakta oldukları kurumun bütçe türü, mahalli idare bütçesi grubunda olanların zihinsel, davranışsal ve genel iletişim becerilerinin, özel bütçe grubunda ve genel bütçe grubunda olanlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Duygusal iletişim becerilerinde ise, anlamlı farklılık bulunmamıştır. Türkiye'de görev yapan kamu iç denetçilerinin, medeni durum, iç denetçilik kadrosundaki toplam çalışma süreleri, öğrenim durumları ve mezun oldukları fakülte değişkenlerine bağlı olarak, iletişim becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara ulaşılamamıştır. Elde edilen bulgular literatür ışığında yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.

The aim of the research is to examine communication skills of public internal auditors working in Turkey, whether differed significantly in terms of age, gender, marital status, total working time in the internal audit staff, educational status, budget type of faculty he graduated from and working institution variables. A total of 521 internal auditors from 798 Public internal auditors (who has assigned to the Public Administration) in the Public Internal Auditors Training Program held in İzmir during April-May 2014 by the General Directorate of Budget Financial Control in Ministry of Finance, participated in the survey. Communication skill levels of the personnel participating in the research were measured by Communication Skills Inventory developed by Ersanlı and Balcı (1998). The IBM SPSS Statistics 21 package program was used to evaluate the data and to find the calculated values. The t-test was used in the comparison of the two independent group averages and one-way variance analysis test and scheffe test were used for comparison of multiple group averages. One-way variance analysis test and scheffe test were used for comparison of multiple group averages. In this study, significance level was taken as 0.05. According to the findings of the internal auditors of public communication skill levels determined to be high who work in Turkey. Depending on the age variable, those in the public internal auditors in the 46-55 age groups who served in Turkey have higher emotional, behavioral and general communication skills, than those 36-45 age groups and in the 56-65 age groups while there is no significant difference in the mental communication skills. Depending on gender, public internal auditors working in Turkey female staff have higher emotional, behavioral and general communication skills than male staff and that there is no significant difference was found on mentally communication skills. Mental, behavioral and general communication skills, was determined to be higher than those in the private budget group and the general budget group of public internal auditors who are in the budget type of institution they work, those in local authority budgets group serving in Turkey. There is no significant difference was found in emotional communication skills. Statistically significant differences were not achieved in the communication skills, depending on the marital status, the total working hours in the internal audit staff, the educational status and the faculty variables they graduated who serving as public internal auditors in Turkey. Findings were interpreted and suggested in the light of the literature.
Research of communication skills of public internal auditors who work in Turkey
Keywords: İletişim Bilimleri