CUMA SURESi ÖRNEGiNDE MOLLA SADRA'NIN TEFSiR METODU - Döner, Naim (Fırat University, 2016)
Aşkın felsefe okulunun/hikmet-i mütealiye kurucusu Sadruddin Muhammed b. lbrahim eş-Şir.lıi diğer adıyla Molla SadrA (ö. 1050/1640), felsefiyönüyle tanınan çok yönlü bir filozoftur. Kur'an ve hadis ilimlerine önem veren Molla SadrA, Kur'an ayetlerinin tefsirine ve özellikle Ehl-i Beyt imamlan kanalıyla gelen hadisiere dair önemli şerhler yazmıştır. Dokuız sure ile bazı ayetlerin yorumundan ibaret olan Te{siru'I-Kur'ôni'l-Kef"ım adlı eseri, felsefi-irtani özellikil bir tefsirdir. O, araştırma konusu olan Cum;ı sunisini öncelilde ayet ve hadislerle tefslr etmektedir. Tefsirinde Ehl-i Beyt imamlanndan gelen rivayetlerin yanı sıra Ehl-i Sünnet kanalıyla gelen hadisleri de istişhad amacıyla kullanmaktadır. Aynca Sahabe ve Tabiün sözlerine başvuran Molla Sadra, lügat. nahiv ve kıraat ilimlerinden de yararlanmıştır. Şii filozof ve müfessir Molla Sadra, tefsirinde taassuptan uzak bir Oslup takip etmiştir. Bununla birlikte o, bir yerde Eş'ari, Mu'tezile, Zahiriyye ve Batıniyye ekallerini sert bir dille eleştiriş ve Hz. Ali'nin nass ile lmam/halife seçildiğini iddia etmiştir.
Mullah Sad ra of Tafsir Method in The Example Su ra ai-Jumua
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları