RATLARDA; DÜŞÜK, ORTA VE YÜKSEK DERECEDE GÜRÜLTÜNÜN STRES PARAMETRELERİ VE SPERM KALİTESİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ - TANYERİ, OSMAN SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışma gürültünün hangi düzeyinin oksidatif strese neden olduğunu ortaya koymak ve gürültünün oluşturacağı oksidatif stresin sperm kalitesine ne derece etkisi olduğu araştırmak için yapılmıştır. Çalışmada her grupta 7 olmak üzere 28 adet Wistar-Albino ırkı 2,5-3 aylık erkek ratlar kullanılmıştır. 1. Grup boş düzenekte bekletilen kontrol grubudur. 2. Grup 8.000 ile 32,000 hertz frekansta ve şiddeti 60 dB olan düşük seviyede gürültüye maruz bırakılan gruptur. 3. Grup 8.000 ile 32,000 hertz frekansta ve şiddeti 80 dB olan orta seviyede gürültüye maruz bırakılan gruptur. 4. Grup 8.000 ile 32,000 hertz frekansta ve şiddeti 100 dB olan yüksek seviyede gürültüye maruz bırakılan gruptur. Hayvanlar sese 60 gün boyunca akşam 7'den sabah 7'ye kadar 12 saat maruz bırakılmıştır. 60 gün sonunda kan ve sperma örnekleri alınarak incelenmiştir. Kan örnekleri santrifüj edildikten sonra, elde edilecek hemolizatta lipid peroksidasyon göstergesi olan MDA antioksidan enzimlerinden GSH, GSH-Px ve katalaz enzimleri ölçülmüştür. Sperma örneklerinde motilite, yoğunluk ve anarmol spermatazon oranları tespit edilmiştir. Yüksek derecede gürültü sonucunda lipid peroksidasyonunun göstergesi olan MDA düzeyinin artması, CAT düzeyleri ile GSH-Px aktivitesinin artmış olması oksidatif stres oluştuğunu göstermektedir. Düşük ve orta derecede gürültü sonucunda da CAT düzeyleri ile GSH-Px aktivitesi artmaktadır. Sonuç olarak özellikle yüksek derecede gürültü uygulaması ile oluşan oksidatif stres, başta lipid peroksidasyonu olmak üzere hücre düzeyinde çeşitli hasarlara neden olabileceği kanısını taşımaktayız. Gürültü sonucu oluşan oksidatif stresin sperm kalitesi üzerine etkisine bakıldığında, çalışmamızda orta ve yüksek derecede gürültüye maruz kalan sıçanların anormal spermatozoon oranı artmaktadır. Bu da sperm kalitesinin düştüğünü göstermektedir.

This study was undertaken to investigate which level of noise is responsible for oxidative stress and to investigate the effect of oxidative stress on sperm quality. In the study, 28 male Wistar-Albino rats, 2.5-3 months old, were used in each group. Group 1 is the control group that is kept in the idle mode. Group 2 is the group exposed to low-level noise with a frequency of 8,000 to 32,000 hertz and a frequency of 60 dB. Group 3 is the group exposed to moderate noise with a frequency of 8,000 to 32,000 hertz and an intensity of 80 dB. Group 4 is the group exposed to high-level noise with a frequency of 8,000 to 32,000 hertz and a magnitude of 100 dB. The animals were exposed to SESE for 12 days from 7 pm to 7 am for 60 days. After 60 days blood and semen samples were taken and examined. After blood samples have been centrifuged, GSH, GSH-Px and catalase enzymes from MDA antioxidant enzymes, which are lipid peroxidation indicators in the hemolysate to be obtained, have been measured. Motility, density and spermatozon ratio of anarmol were determined in sperm samples. Increased levels of MDA, indicative of lipid peroxidation as a result of high-level noise, indicate increased oxidative stress resulting from increased CAT levels and GSH-Px activity. CAT levels and GSH-Px activity are also increased at low and moderate noise levels. As a result, we believe that oxidative stress caused by high-level noise application can lead to various cell-level damages, especially lipid peroxidation. When the effect of oxidative stress on the sperm quality of the noise outcome is examined, the ratio of abnormal spermatozoa in the rats exposed to medium and high grade noise is increased in our study. This indicates that the sperm quality is falling.
Effect of low, medium and high degree noise on stress parameters and changes in sperm quality in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği