HE+H2+(U,J) SAÇILMASININ ZAMANA BAĞLI KUANTUM DALGA PAKETİ METODU İLE İNCELENMESİ - TUTUK, RUKİYE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu üç boyutta He +H2+(üj)-> He +H2+(dj) inelastik saçılma problemine uygulandı. Bu amaçla ilk bölümde atom-molekül,molekül-molekül etkileşmeleri ve bu etkileşmeler için geliştirilen Klasik, Yarı-Klasik ve Kuantum Metotlarına kısaca değinildi İkinci bölümde zamana bağlı Schrödinger denkleminin genel çözümü, chebychev açılım metodu, Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerindeki etkisinin hesaplanması için kullanılan Fourier Dönüşüm tekniği ve moleküler potansiyel enerji fonksiyonlarının hesaplanması için kullanılan teknikler genel olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde ise He +lh+(u,j)-* He +Ht+{v',p inelastik saçılma problemi üç boyutta ele alınarak zamana bağlı kuantum mekaniksel hareket denklemleri türetilmiş ve reaksiyon olasılıklarının hesaplandığı denklemler elde edilmiştir. Son bölümde ise sonuçlar kuantum mekaniksel açıdan değerlendirildi. Anahtar kelimeler: İnelastik saçılma, Hamiltonyen operasyonu, Uyarılma ihtimalleri. IV
The investigation of He+H2+ (u,j) scattering by time-dependent quantum wave packet method
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering