RECİPROC BLUE VE T-ENDO MUST EĞELERİNİN VE BUNLARA KARŞILIK GELEN NUMARALARDAKİ GÜTA? PERKA KONİLERİNİN BOYUTSAL TUTARLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZMEN, SAVAŞ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çalışmamızda, güncel olan ve kliniklerde yaygın olarak kullanılan tek eğeli ve tek konlu sistemlerden T-Endo Must ve Reciproc Blue eğelerinin ve aynı numaralardaki gutta-perka (GP) konilerinin tüm boyutlarının çap ve koniklik bakımından birbirleriyle uyumlu olup olmadığı, üreticinin belirttiği nominal değerlere (nd), ISO ve ADA standartlarına uygunluğu değerlendirildi. Bu araştırma kapsamında T-Endo Must ve Reciproc Blue markası sistemlerindeki; her boyuttan 15 şer tane olmak üzere 90 eğe ve her boyuttan 15 şer tane olmak üzere 90 GP kullanıldı. Eğeler ve GP'lar taramalı elektron mikroskobundan (SEM) yararlanılarak 35X büyütmede aynı operatör tarafından her mm deki çap değişikliği; D1'den D16'ya kadar 1 mm aralıklarla eksene dik şekilde cihazın kendi programı yardımıyla ölçüldü. 0,1 ?m hassasiyetle ölçülen veriler kaydedildi ve istatistiki analizler yapıldı. Çalışmamızda incelenen örneklerin eğe ve karşılık gelen boyutlarındaki GP konilerinin çap ve koniklik uyumunun değerlendirilmesi yapıldığında T-endo Must için eğelerin karşılık gelen GP konilerinden büyük veya küçük olduğu bulundu. VDW Reciproc Blue için ise çap ve koniklik karşılaştırıldığında tüm boyutlardaki eğelerin karşılık gelen GP'larından çoğunlukla daha büyük olduğu belirlendi (P <0.05). VDW Reciproc Blue markasının tüm boyutlardaki eğelerin ve GP konilerinin D3 seviyesinde ölçülen konikliklerinin üreticinin belirttiği nd tamamen küçük olduğu bulundu. T-Endo Must ise D3 seviyesindeki hesaplanan koniklikleri; 25.06 boyutundaki eğelerin nd'den tamamen küçük olduğu, 25.06 boyutundaki GP konilerinin %60 oranında nd'lerle uyumlu olduğu, 40.04 boyutundaki eğelerin %93 oranında nd'den daha büyük olduğu ve 40.04 boyutundaki GP konilerinin %40 oranında nd'e uyumlu olduğu, 50.04 boyutundaki eğelerin %86 oranında ve 50.04 boyutundaki GP konilerinin %66 oranında nd'e uyumlu olduğu belirlendi. T-Endo Must eğelerinin ve GP konilerinin koniklik değerlerinin büyük çoğunlukla tolerans seviyeleri içinde olduğu; çap değerlerinin ise tolerans aralıklarının dışında olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, ISO ve ADA standartlarına uyumun test edilen eğe ve GP sistemlerinde karşılanmadığı ve hatta aynı üretici içinde dahi farklılıkların olduğu tespit edildi. Hem Reciproc Blue hem de T-Endo Must eğe ve karşılık gelen GP konilerinin çap ve koniklik bakımından uyumsuz olduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler: VDW Reciproc Blue, T-Endo Must, çap, koniklik, ISO, ADA, tolerans aralıkları
Evaluation of the dimensional consistence of Reciproc Blue and T-Endo Must's files and the guta-perca cones in the corresponding numbers
Keywords: Diş Hekimliği