FARKLI KATKI MADDELERİNİN ZEMİNLERİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - TOPÇUOĞLU, YASEMİN ASLAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Stabilizasyon, puzolanik katkı malzemeleri kullanılarak killerin kıvam, dayanım ve sıkışma gibi geoteknik özelliklerinin iyileştirilmesidir. Bu çalışmada farklı tür ve oranda kullanılan katkı malzemelerinin etkisiyle yüksek plastisiteli kilin kıvamında, dokusunda ve dayanımında meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bu amaçla yapılan laboratuvar çalışmalarında, katkı malzemesi olarak sönmüş kireç, silis dumanı, uçucu kül, asidik ve bazik karakterli tüf kullanılmıştır. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, özellikle yapay ve doğal katkı malzemelerinin birlikte kullanıldığı örneklerde likit limit (LL) ve plastiside indisi (PI) değerlerinin önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) çalışmaları ile elde edilen görüntüler, PI değerlerinde en fazla azalmanın meydana geldiği örneklerde puzolanik reaksiyon sonucunda önemli ölçüde topaklanmanın oluştuğunu göstermektedir. Yapılan çalışmalardan ortaya çıkan sonuçlar, kür uygulamasının dayanımı ve dayanım parametrelerini artırdığı, stabilizasyon sonrasında katkılı örneklerde Plastisite İndisi (PI)'deki azalmanın %60'tan fazla olması durumunda kohezyon (c) ve içsel sürtünme açısının (?) ve dolayısıyla serbest basınç dayanımının (qu) önemli oranda arttığı; qu değerlerinin artması için hem c hem de ? değerlerinde artış olması gerektiği belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, sadece sönmüş kireç veya uçucu kül ya da bunlarla birlikte asidik tüf ve bazik tüf katkılarının kullanılması durumunda en iyi sonuçların elde edilebileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Stabilizasyon, puzolan, tüf, dayanım parametreleri, topaklanma

Stabilization is the improvement of geotechnical properties of clays such as consistency, strength and compression by using pozzolanic additives. In this study, variations in the consistency, texture and the strength of high-plasticity due to the effects of different typies and proportions of additives were investigated. For this purpose, in the laboratory studies, slaked lime, silica fume, fly ash, tuffs with acidic and basic characteristics were used as additives. According to the results obtained from the study, it was determined that the liquid limit (LL) and plasticity index (PI) values decreased significantly in the samples where the unnatural and natural additives were used together. The images obtained by SEM studies showed that in the cases where the maximum decrease in PI values occurred, significant agglomeration occurred as a result of pozzolanic reaction. As per the outcomes of the studies conducted, it was determined that the cure application improved strength and strength parameters and that, following stabilization, if the reduction in the Plasticity Index (PI) in additive samples was more than 60%, the Cohesion (c) and Angle of Internal Friction (?) and, hence, Unconfined Compressive Strength (qu) significantly increased and that, in order for qu values to increase, there should be an increase in the values of both c and ?. The results obtained from the study showed that the best outcomes could be obtained if slaked lime or fly ash were used or when acidic tuff and basic tuff additives were used along with them. Keywords: Stabilization, pozzolan, tuff, strength parameters, agglomeration
The effect of different additive materials on the engineering properties of soils
Keywords: Jeoloji Mühendisliği