TÜRKÇEDE SON SESTE GÖRÜLEN ÜNLÜ TÜREMELERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Kaan, Yalçın Süleyman (My University, 2015)
Ses türemesi, sözcüklerin asıllarında bulunmayan ünlü veya ünsüz bir sesin türemesi olayıdır. Bu türemeler sözcüklerin ön, iç ve son seslerinde görülmektedir. Konumuzu oluşturan son sesteki türemelere bakıldığında bu tür türemelerin çoğunlukla ünlüler üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Son seste türemiş olduğu düşünülen ünlüler, bilim adamları tarafından çok çeşitli sebeplere dayandırılmıştır. Fakat bu konuda tam bir mutabakata varılamamıştır. Bazı araştırmacılar son sesteki ünlüleri gereksiz bir şekilde ortaya çıkan okutma ünlülerine bağlarken bazı araştırmacılar ise birincil uzun ünlülerin kısalmasına, son sesteki ünsüz çiftlerine veya türeyen ünlünün bir türeme olmadan sözcüğün aslına ait bir unsur oluşuna bağlamaktadırlar. Bu çalışma son seste görülen ünlü türemelerinin gerçek bir türeme olup olmadığının ve eğer türemeyse bile bağlı bulunduğu asıl nedenin ne olduğunun tespit edilmesini amaçlamaktadır.
Keywords: Dil ve Dil Bilim