TEMA VE YAPI BAĞLAMINDA CORCİ ZEYDAN’IN İSTİBDÂDU’LMEMÂLİK İSİMLİ ROMANI - Erdim, Enes; Kaya, İrfan (My University, 2018)
Çağdaş Arap edebiyatının ilk dönemlerinin önemli edebiyatçı ve tarihçilerinden olan Corci Zeydan,yazdığı birçok tarihi roman ile Arap milli uyanışına önemli katkılarda bulunmuştur. Sahip olduğuyenilikçi bakış açısını, hem tarih hem de edebiyat alanında kaleme aldığı eserlerine belirgin bir şekildeyansıtmıştır. Bu tarihi romanlarından biri olan İstibdâdu’l-Memalik’te, 18. Yy. sonlarında Mısır’da, küçükbir ailenin başından geçen dramatik bir ayrılış öyküsünü zulüm, haksızlık ve hasret ana temasıylaişlemiştir. Romanda dönemin siyasal, kültürel ve dini hayatına da referanslarda bulunmuştur. Bumakalede roman, tema ve yapı bakımından tahlil edilecek, ayrıca dil, üslup ve anlatılış yönleriyleincelenecektir. Roman tekniği açısından öne çıkan yönleri ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Keywords: Edebiyat; Uluslararası İlişkiler; Edebi Teori ve Eleştiri