Topikal 5-Florourasilin gözdeki etkilerinin ışık ve elektron mikroskobik incelenmesi - Kükner, A. Şahap; Öner, Hakan; Kukner, Aysel; Yılmaz, Turgut; Çelebi, Serdal (My University, 2001)
AMAÇ: %1'lik topikal 5-florourasilin (5-FU) farklı uygulama sürelerine bağlı olarak, göz yapılarına olan etkilerini mikroskopik olarak araştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM: Sıçanlarda sağ gözlere %1'lik 5- FU topikal olarak; I. grupta 15 gün uygulandı, II. grupta 15 gün uygulanıp, 15 gün beklendi, III. grupta 30 gün uygulandı, IV. Grupta 30 gün uygulanıp, 15 gün beklendi. Kontrol olarak sol gözlere serum fizyolojik uygulandı. Süre bitiminde tüm gruplarda, kornea, konjonktiva, limbus, sklera, lakrimal bez, lens epiteli, silyer epitel, retina ışık mikroskop ile, ilaveten kornea elektron mikroskopla incelendi. BULGULAR: Grupların hiçbirinde, limbus epiteli, sklera, lakrimal bez, lens epiteli, silyer epitel ve retinada herhangi bir değişiklik görülmedi. I. ve III. gruplarda kornea epiteli ve konjonktivada belirgin değişiklikler izlendi. İlaç kesildikten sonra 15 gün beklenen II. ve IV. gruplarda değişikliklerin düzeldiği görüldü. SONUÇ: %1'lik topikal kullanılan 5-FU'in, kornea epitelinde belirgin olmak üzere, konjonktiva epitelinde ise daha az olarak inhibisyona yol açtığı, ilaç kesildikten sonra etkilenmenin düzeldiği, bu dozda ilacın güvenle kullanılabileceği gözlenmiştir.
Keywords: Epitel; korneal; Konjunktiva; Mikroskopi; polarizasyon; Sıçan; Wistar; Kornea; Florourasil