7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Resim-Metin İlişkisi Açısından Değerlendirilmesi - Çakmak, Zafer; Kaçar, Dr. Öğr. Üyesi Turan (My University, 2020)
Ders kitapları, öğrencilerin eğitim ve öğretim araçları arasında yer alan önemli bir kaynak olaraktanımlanabilir. Ders kitapları sınıf düzeyine göre öğrencilerin ilgisini ve dikkatini çekebilecek düzeydehazırlanarak uygun olan resim ve metinlerle tamamlanırsa ulaşılmak istenen amaca daha fazla hizmetedebilir. Bu çalışmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizde 2019-2020 eğitim-öğretimyılında okutulan 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan resimlerin, metinlerle olan ilişkisini belirlemekve değerlendirmektir. Bu çalışma nitel bir araştırma olarak yürütülmüş ve bu çalışmada doküman incelemesitekniğinden faydalanılmıştır. Bu çalışma ile 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan 10 resim vemetnin, resim-metin ilişkisinin incelenmesi açısından uzman görüşlerine başvurulmuştur. Bu çalışmadoğrultusunda resim-metin ilişkisini incelemek için belirlenen kriterler, araştırmacılar tarafından ilgililiteratür ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu çalışma doğrultusunda elde edilen veriler,betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak; belirlenen resimler metinde yeterincedesteklenmiş, tüm resimler metinle uyumlu ve ilişkili ve öğrencilerin ilgisini ve dikkatini çekebilecekdüzeydedir. Resimler, öğrenciyi metin üzerinde çoğunlukla düşündürmeye sevk edebilecek düzeydedir veresimlerde kullanılan tüm figürler metinle örtüşmektedir. Resim ve metinlerin tamamında zemin-fonilişkisine dikkat edilmiştir. Ancak resimler kısmen net bir şekilde algılanabilir özelliğe sahiptir, hafızadakısmen kalıcıdır ve resimlerin önemli bir bölümünde metinle ilgili herhangi bir açıklayıcı bilgi yoktur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları