Evlilikte Empati, Doyum ve Affedicilik Arasındaki İlişkide Evlilik Farkındalığının Aracı Rolü - Şahin, Yahya; Şirin, Ahmet (Harran Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, evlilikte empati, evlilik doyumu ve affetme arasındaki ilişkileri incelemek ve bu ilişkilerde evlilik farkındalığının aracılık rolünü ortaya koymaktır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Veriler Türkiye genelinde 596 evli bireyden kartopu örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Katılımcılar Evlilik Farkındalığı Ölçeği, Evlilikte Empati Ölçeği, Affetme Ölçeği ve Evlilik Yaşam Ölçeğini doldurmuşlardır. Verilerin analizi için SPSS ve AMOS yazılımları kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, evlilik farkındalığının empati ile evlilik doyumu ve affetme arasındaki ilişkide tam aracılık rolü oynadığını göstermiştir. Evlilik farkındalığı bu ilişkilerin tümünü açıklayan bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. Modelin uyum indeksleri mükemmel uyum göstermiştir. Bulgular, evlilik farkındalığının empati, evlilik doyumu ve affetme arasındaki ilişkileri güçlendiren önemli bir kavram olduğunu ortaya koymuştur.

This study aims to examine the relationships between empathy, marital satisfaction and forgiveness in marriage and to reveal the mediating role of marital mindfulness in these relationships. The research was conducted based on the relational survey model. Data were collected from 596 married individuals across Turkey by snowball sampling method. The participants completed the Marriage Awareness Scale, Empathy in Marriage Scale, Forgiveness Scale and Marital Life Scale. For the analysis of the data, structural equation modelling was performed using SPSS and AMOS software. The results of the analyses showed that marital awareness played a fully mediating role in the relationship between empathy and marital satisfaction and forgiveness. Marital awareness emerged as a factor explaining all of these relationships. The fit indices of the model showed excellent fit. The findings revealed that marital mindfulness is an important concept that strengthens the relationships between empathy, marital satisfaction and forgiveness.
The Mediating Role of Marital Awareness in the Relationship between Empathy, Satisfaction and Forgiveness in Marriage
Keywords: Educational Psychology; Eğitim Psikolojisi