ÇOCUK RESİMLERİNDE GÖRME BİÇİMLERİ (S.H.Ç.E.K. MALATYA ATATÜRK ÇOCUK YUVASI ÖRNEĞİ) - İSKENDEROĞLU, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2006)
IÖZETYüksek Lisans TeziÇOCUK RES MLER NDE GÖRME B Ç MLER(MALATYA ATATÜRK ÇOCUK YUVASI ÖRNEĞ )Levent SKENDEROĞLUFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüslam Tarihi ve Sanatları Anabilim DalıTürk - slam Sanatları Tarihi Bilim Dalı2006, Sayfa: 187Bu tezin adı, ?Çocuk Resimlerinde Görme Biçimleri?dir. 4 ana bölümden oluşantezin, birinci bölümünde; görme biçimleri, imge ve imge kökleri, sanat eğitimindeöğrenme ve sanat eleştirisi konuları ile birlikte, yaratıcılık konusu dokuz ayrı başlıkaltında incelenmiştir. kinci bölümde çocuk resmi ve çocuk resmine yaklaşım türleri veçocuğun çizgisel gelişim basamakları yaş gruplarına göre tek tek ele alınarakincelenmiştir. Dördüncü bölümde ise işlenen konular ve yaptırılan çocuk resimleri ileilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirme sonucunda çocuklarıngörme biçimlerinin gelişim süreci içerisinde nelerden etkilendiği, nasıl oluştuğukonusunda önemli sonuçlara varılmıştır.Çalışma sonunda çocuk resmini oluşturan, görme biçimleri konusunda önemlibilgiler sunan imgelerin çevresel ve duygusal köklerinin tüm yaşamsal veriler olduğusonucuna ulaşılmıştır.Çalışmada sanat ve sanat eğitiminin çocukların birer birey olarak gelişmesindeve görme biçimlerini oluşturmaları konusunda önemli tartışmalar yapılmıştır. Tezinsonunda 7-12 yaş çocukların eğitilmesinde sanat eğitiminin önemi vurgulanarakönerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Sanat, sanat eğitimi, çocuk, resim, görme, imge, imgekökü, sanat eleştirisi

IISUMMARYMaster ThesisWays of Seeing In Children Paintings(Malatya, Atatürk Kindergarten Instance)Levent SKENDEROĞLUFırat UniversityInstitute of Liberal ArtsDepartment of Islam History and ArtsDiscipline of History of Turkish Islam Arts2006, pages: 187Name of this thesis is ?Ways of Seeing in Children Paintings?, occurring 4 partsand firstly, subjects of ways of seeing, image and base of image, learning in arteducation and critism of art are studied. More over; creativeness point is studied under 9different titles. Then in the second part, children arts and type of approach to childrenarts and ?Linear History of Children? is severely studied for each age groups. In theend, finished subjects and drawn pictures are evaluated. After the evaluation, we havegotten at very important results about what effects the children and how it occurs in thehistory of ?Ways of Seeing.?Images that compose the children pictures and bring in important information?sabout the ways of seeing are concluded that they are vital datum of origins ofenvironment and emotion.Effects of art and art education on an individual development of children andformation of ways of seeing are severally discussed. At the end of the thesis, importanceof art education for 7-12 years aged children is emphasized and suggestions are given.Key Words: Art, art education, children, painting, seeing, image, image origin, artcritism
Ways of seeing children paintings (Malatya Atatürk Çocuk Yuvası örneği)
Keywords: Güzel Sanatlar