ERİŞKİN FEMUR BOYUN KIRIKLARINDA KANÜLLÜ VİDALAR İLE CERRAHİ TESPİT SONUÇLARIMIZ (RETROSPEKTİF) - GÜZEL, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmamızda; 2010 Ağustos ile 2012 Ağustos tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde femur boyun kırığı tanısı ile yatırılarak kanüllü vidalar ile internal tespit uygulanan erişkin hastaların sonuçlarını literatürle kıyaslayarak değerlendirildi. Onüç (%52,2)'ü erkek, 11 (%45,8)'i kadındı. Yaş ortalaması 49,21 olup yaş sınırları 21- 80 arasında değişmekte idi. Hastaların 10 (%41, 7)'u sağ, 12 (%50)'si sol, 2 (%8,3)'si bilateral femur boyun kırığına sahipti. Değerlendirilen erişkin hastalar Garden sınıflandırılmasına göre 24 hastanın kırık tipi dağılımı; 1 (%4,2) hastada Garden tip-1, 4 (%16,6) hastada Garden tip-2, 10 (%41,6) hastada Garden tip-3 ve 9 (%37,6) Garden hastada tip-4 kırık vardı. Pauwels sınıflandırmasına göre 24 hastanın kırık tipi dağılımı ise; 18 (%75) hastada tip- 2, 6 (%25) hastada tip-3 kırık vardı. Hastalar acil polikliniğimize başvurduktan sonra ortalama 2 gün içinde ameliyata alınmış olup, en erken 4 saat sonra, en geç 8 gün sonra ameliyata alındı. Çalışmadaki 24 hastanın 26 kalçasına tedavi uygulanabildi. Bu hastaların 20 (%76,9)'sine kapalı redüksiyon ile internal fiksasyon, 6 (23,1)'sına açık redüksiyon ile internal fiksasyon uygulandı. Hastalarımız ortalama 8,92 gün (5- 20 gün) hastanede yatırıldı. Hastalar ortalama ameliyattan 6 gün sonra taburcu edildi (1-18 gün). Kontrole gelip değerlendirdiğimiz ve dosyasında yeterli bilgileri olan toplam 20 hasta Harris kalça skoru cetveline göre değerlendirildiğinde; 5 (%25) hastada mükemmel sonuç, 8 (%40) hastada çok iyi sonuç, 4 (%20) hastada iyi sonuç, 2 (%10) hastada orta sonuç ve 1(%5) hasta da ise kötü sonuç elde edildi. Anahtar Kelime; femur boyun kırığı, kırık tipi, Garden sınıflamsı, internal tespit, tedavi, Harris kalça skoru

In this study; between August 2010 and August 2014 Orthopaedics and Traumatology Clinic of Medical Faculty of Fırat University dates were evaluated by clinical inpatient cannulated screws with internal fixation in the femoral neck fractures in the outcomes of patients with the diagnosis of adult, literature by comparing. 13 (52,2 %) of our cases, were male, 11 (45,8 %) were female, with a mean age of 49,21 years ( 21 to 80) and a bilateral fracture of the femur neck was present in 2 (8,3 %), a fracture of the right femur neck was in 10 (41,7 %) and of the left femur neck in 12 (50 %). Evaluated 24 adult patients were classified according to Garden classification, 1 (4,2 %) was Garden type- 1, 4 (16,6 %) were Garden type- 2, 10 (41,6 %) were Garden type- 3, and 9 (37,6 %) were Garden type- 4. Evaluated 24 adult patients were classified according to Pauwels classification, 18 (75 %) patients were Pauwels type- 2, 6(25%) patients were Pauwels type- 3. The patients were undergone a surgery within a mean of 2 day (4 hours to 8 days) after they admitted to our emergency department. A treatment was planned for 26 hips, of them, a fixation was performed to 20 (76,9 %) following a closed reduction, a fixation was performed to 6 (23,1 %) following an open reduction. The patients mean hospital stay was 8,92 (5 to 20) days. Patients were discharged from the hospital average 6 days (1- 18 gün) after surgery. The 20 patients were evaulated according to Harris hip score. The results were subclassified as bad 1 (5 %) patient, moderate 2 (10 %) patients, good 4(20 %) patients, admirable 8(40 %) patients, and excellent 5(25 %) patients. Key Words; Femoral neck fractures, fracture type, Garden classification, internal fixation, treatment, Harris hip score
Our results in adult femoral neck fractures that were surgically fi?xed with cannulated screws (retrospective )
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji