Sağlık yönetimi yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilimsel araştırma tekniklerinde internet kullanım düzeyinin uygulamalı örneği - Korkmaz, Murat; Yücel, Ali Serdar; Gümüşdağ, Hayrettin (My University, 2013)
Bilimsel araştırma ve araştırma tekniklerinde önemli bir materyal olan internet ve sanal medya, akademik anlamda çalışma yapan bireylere hem kolaylık hem de daha geniş alanda araştırma imkân ve olanağı sağlamaktadır. Oysaki bugünün teknolojisini kullanan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yaptıkları araştırmalarda etkin olarak internet kullanım düzeyine sahip olmadıkları söylenebilir. Birçok dünya ülkesinde yapılan bilimsel araştırmalar, makaleler, köşe yazıları, kitaplar, bildiriler vb. çalışmaya internet ağı kullanılarak ulaşılabilmektedir. Oysaki Türkiye’de internet üzerinden yapılan bilimsel araştırma oranlarının çok düşük olduğunu görmekteyiz. Bunun en önemli nedenleri arasında öğrencilerin yetersiz yabancı dil bilgisi ve bilimsel kaynaklara nasıl ulaşılacağının ya da nasıl araştırılacağının bilinmemesidir. Bu çalışmada sağlık yönetimi alanına yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik anlamda yeterliliklerinin saptanması ve akademik alanda yapılan araştırma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul, Sakarya, Ankara ve Samsun illeri örneklemini ise bu illerde bulunan bazı kamu ve özel vakıf üniversitelerinde eğitim alan yüksek lisans ve doktora öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada likert 5’li ölçekten oluşan ve iki bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Bu araştırmaya toplam (N=258) kişi katılım sağlamıştır. Araştırmadan elde edilen veriler öncelikle güvenirlilik testine tabi tutulmuş ve Cronbach Alfa kat sayısı olarak 0.920 kat sayısı elde edilmiştir. Analiz kapsamında, betimleyici istatistikler, güvenilirlik analizi (Reliability Analysis), Kolmogorov Smirnov testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testinden yararlanılmıştır. Ayrıca çalışmada kikare ve basit regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda sağlık yönetimi alından katılım gerçekleştiren yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin internet kullanma düzeylerinin bilimsel araştırma yöntemleri açısından oldukça düşük olduğu ve etkin bir kullanım gerçekleştirmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Ha an applied example of internet usage level in scientific researc methdos for master and doctoral student of healts care management
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: İnternet; Öğrenci; Bilim; Araştırma; Teknik; Akademik; Sağlık; Yönetim; Researc; Health; Management