Aktif Karbon Destekli Nano Boyutlu Sıfır Değerlikli Demir ile Sulu Ortamlardan Fosfat Giderimi: Cevap Yüzey Yöntemi ile İşletme Parametrelerinin Optimizasyonu - Tunç, Müslün Sara (My University, 2019)
Bu çalışmada, sulu faz borhidrür indirgeme metodu ile aktif karbon destekli nano boyutlu sıfır değeriklidemir (AC-nZVI) partikülleri sentezlenmiş ve sentezlenen AC-nZVI partikülleri sulu ortamlardan fosfatgideriminde kullanılmıştır. Fosfat giderim verimi üzerinde çözelti pH’ı, AC-nZVI miktarı, başlangıç fosfatkonsantrasyonu ve temas süresi işletme parametrelerinin etkilerini ve optimum şartları belirlemek için cevap yüzeymetodu (CYM) uygulanmıştır. Deneysel dizaynda ve sonuçların analizinde merkezi kompozit dizaynı (MKD)kullanılmıştır. Varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına göre, ikinci dereceden polinominal model istatistiksel olarakanlamlı (P=0.0002) ve determinasyon katsayısı (R2) 0.8735 olarak bulunmuştur. AC-nZVI ile maksimum fosfat giderimiiçin optimum şartlar pH 3.09, AC-nZVI miktarı 0.59 g/L, fosfat konsantrasyonu 30.69 mg P/L ve temas süresi 66.58dakika olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, atıksulardan fosfat gideriminde AC-nZVI’nın etkili biradsorbent olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Keywords: Çevre Bilimleri; Mühendislik; Kimya