FRUKTOZLA OLUŞTURULAN NONALKOLİK YAĞLI KARACİĞER MODELİNDE RİFAKSİMİN'İN ÖNLEYİCİ ROLÜ - ÇELİK, NEŞE ÇABUK (Fırat Üniveristesi, 2014)
Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı dünyada en sık görülen karaciğer hastalığıdır. Bu durumunyaygın olarak metabolik sendrom kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bu tablonun artan fruktoz tüketimi ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada fruktoz ile oluşturulan deneysel yağlı karaciğer modelinde rifaksiminin koruyucu etkisini araştırıldı. Çalışmada42 adet Erkek Sprague-Dawley rat eşit sayıda 6 gruba bölündü.Kontrol grubu; %50 fruktoz çözeltisi verilen; fruktoz çözeltisiyle beraber haftada 1 kez rifaksimin; fruktoz çözeltisi ve haftada 3 kez rifaksimin; normal diyet ve haftada 1 kez rifaksimin ve normal diyet ile haftada 3 kez rifaksimin alacak şekilde beslendi. Sekiz hafta sonunda ratlardan histopatolojik inceleme ve MDA, TNF-?, Collagen type 1, NF-kappaB, Nrf-2 ve HO-1 düzeyleri için uygun şekilde rat karaciğerlerinden doku örnekleri alındı. Biyokimyasal inceleme, plazma Glutatyon peoksidaz, TNF-?, 4-hydroxynonenal düzeyleri için kan örnekleri alındı. Yapılan histopatolojik incelemede %50'lik fruktoz ile beslenen grupta hepatosteatoz bulgularından; balonlaşma dejenerasyonu, inflamasyon ve makroveziküler yağlanma geliştiği görüldü. Rifaksimin alan grupta hepatosteatoz bulgularında anlamlı azalma gözlendi. Plazma ve doku TNF-? düzeyleri, NF-?B, MDA, tip 1 kollojen düzeyi, plazma 4-HNE düzeyleri rifaksimin alan gruplarda anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Ayrıcarifaksimin alan grupta GSH-Px, Nrf-2, HO-1 düzeyleri yüksek tespit edildi. Rifaksimini yüksek vedüşük dozda alan gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Fruktozlu diyetle oluşturulan NAYK modelinde rifaksimin yağlanma, balonlaşma dejenerasyonu ve inflamasyonu azalttı. Rifaksiminin intestinal bakteriyel dekontaminasyon ile oksidatif stresi baskılayalarak steatohepatiti gelişimini engelleyebileceğini düşündürmüştür. Bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler: Fruktozla oluşturulan non alkolik yağlı karaciğer hastalığı, Rifaksimin
The protective role of rifaximin in non alcoholic fatty liver disease created with fructose
Keywords: Gastroenteroloji