MA'MÛRATÜ'L-AZİZ GAZETESİ'NİN AÇIKLAMALI TASNİFİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ (1927 - 1928) - GÜNAÇ, AHMET MUTİ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Yayın hayatına 5 Ekim 1883 tarihinde başlayan Ma'mûratü'l-Azîz Gazetesi Anadolu'da yayımlanan en uzun ömürlü gazetelerden biridir. Gazete yayımlandığı ilin adını taşıması ve bu ilde yayımlanmış ilk gazete olması dolayısıyla Elazığ basın yayın tarihi bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Yayın periyodunu kesintili bir şekilde devam ettirmesine rağmen Cumhuriyetin ilanından sonra 1935 yılına kadar yayımlanabilmiştir. Harf inkılabından sonra El'aziz ismiyle yayın hayatına devam etmiştir. Bu bakımdan Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi hem son dönem Osmanlı devleti hem de Türkiye Cumhuriyeti tarihi alanında yapılacak çalışmaların yanı sıra Elazığ ve Doğu vilayetleri ile ilgili yapılacak çalışmalarda önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi'nin cumhuriyet döneminde yayınlanan nüshaları sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi kütüphanesinde bulunmaktadır. Bu koleksiyonda ise sadece 1925-1928 yılları arasında yayınlanmış olan sayıları bulunmaktadır. Bu çalışmada Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi koleksiyonunun 1927 – 1928 yılları arasında yayınlanan 57 sayının açıklamalı tasnifi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışmayla gazetede yer alan haber, makale, reklam ve ilanlar tespit edilerek, Türkiye başta olmak üzere Elazığ ve çevre illerdeki siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel gelişmelerin Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi'nde nasıl yer bulduğu ortaya çıkarılmıştır. Anahtar Kelimeler: Basın-yayın, gazete, Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi, Elazığ (El'aziz), Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Paşa,

Ma'mûratü'l azîz Newspaper publishing life started on the October 5, 1883 is one of the longest-lived newspaper published in Anatolia. This newspaper was published bearing the name of the province is the first newspaper published in this province and therefore has a special significance for the history of the press Elazig. Despite the continuation of the publication period in a discontinuous manner could be released after the proclamation of the Republic until 1935. El'aziz publication name after the letter revolution continued life. In this regard, Ma'mûratü'l azîz Newspaper represents an important source of work to be done in the late Ottoman state as well as studies related both in the field of history as the Republic of Turkey and the eastern province also Elazig. Ma'mûratü'l-azîz newspaper published in the period of the republic are just copies of the Grand Assembly of Turkey in the library. This collection comes with a number of which were published between the years 1925 to 1928 only. In this study, Ma'mûratü'l-azîz Newspaper collection of 1927 - published between 1928 annotated classification of the number 57 was carried out and evaluated. Reports in the newspapers about this work, article advertising and ads are identified, Elazig province of Turkey and the environment, particularly the political, social, revealed how he found in Ma'mûratü'l-Mighty Journal of economic and cultural development. Key Words: Press Media, newspaper, Ma'mûratü'l-azîz Newspaper, Elazığ (El'aziz), Turkish Republic, Mustafa Kemal Pasha
Classification and evaluation of the Ma'muratü'l-Aziz Newspaper (1927-1928)
Keywords: Tarih; Gazetecilik