Farklı konsantrasyonlardaki povidon-iyot solusyonlarının cerrahi proflaksideki etkinliği - Yılmaz, Turgut; Kükner, A. Şahap; Aydemir, Orhan; Çelebi, Serdal; Bal, Ahmet; Yıldırım, Süleyman (My University, 2000)
Cerrahi öncesi proflaktik olarak kullanılan povidon-iyot solüsyonunun, farklı konsantrasyonlarının etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla herbiri otuz kişiden oluşan üç ayrı grup hastaya %1, %2.5 ve %5 olmak üzere üç farklı konsantrasyonda povidon-iyot solüsyonları uygulandı. Herbir hastadan povidon-iyot uygulanmadan önce ve sonra konjonktiva kültürü alındı. Farklı konsantrasyonlardaki povidon-iyot solüsyonlarının antimikrobiyal etkinlikleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0.05).
Keywords: Oftalmik solüsyonlar; Konjunktiva; Povidon-iyot; Oftalmolojik cerrahi işlemler; Kültür ortamı