Dipsiz Göl (Elazığ) kaynağı'nın hidrojeoloji incelemesi - Çetindağ, Bahattin (My University, 2002)
İnceleme alanı Elazığ il merkezinin güneyinde yer almaktadır. Bölge Paleozoyik, Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı birimlerden oluşmaktadır. Bunlar Keban Metamorfıtleri, Elazığ Magmatitleri, Harami Formasyonu, Kırkgeçit Formasyonu ve Pliyosen göl oluşuklarıdır. Dipsiz Göl Kaynağı'nda uzun süreli debi değişimi kontrol edilmiştir. Kaynağın 11 Haziran - 4 Ekim 1999 tarihleri arasında boşalım kotu üzerinde boşalttığı su miktarı 5.05x$10^5$ $m^3$; 22 Mayıs - 24 Ekim 2000 tarihleri arasında boşalım kotu üzerindeki depolama gücü ise 6.99x$lO^5$ $m^3$ tür. Kaynak suyunda katyon ve anyonların sıralanışı; rMg > rCa > r(K+Na), rHC$O_3$ > $rSO_4$ > rCl şeklindedir. Dipsiz Göl kaynak suyunda Piper diyagramı esas alındığında katyon ve anyonlar 5. Bölgede gruplanışlardır. Analiz sonuçlarına göre çizilen Schoeller içilebilme Diyagramı'nda sular 1. ve 2. kalite sular bölgesinde gruplanmışlardır.
Keywords: Su Kaynakları