Demiryolu Bağlantı Elemanlarında Bulunan Kusurların YOLOv4 ve Bulanık MantıkKullanarak Tespiti - Güçlü, Emre; Aydin, İlhan; Şahbaz, Kadir; Akın, Erhan; Karaköse, Mehmet (My University, 2021)
Demiryollarında bulunan bağlantı elemanları, raylı sistemlerin en önemli bileşenidir. Bağlantı elemanları, diğer bileşenleri birbirine bağlar ve trenin raylar üzerinde güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlar. Bu nedenle, hasarlı bağlantı elemanlarının tespiti, demiryolu taşımacılığının güvenliğini sağlamak için önemlidir. Bağlantı elemanlarının kontrolü genellikle eğitimli çalışanlar tarafından görsel olarak yapılır. Güvenlik standartlarını sağlayabilmek için binlerce kilometrelik hat, insanlar tarafından denetlenmelidir. Ancak bu yöntem, hız açısından oldukça sınırlıdır ve ihmallere neden olabilir. Bu nedenle, otomatik denetim sistemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, kırık bağlantı elemanlarını tespit etmek için, YOLOv4 ve bulanık mantık yapısına dayanan yeni bir yöntem önerilmiştir. Bağlantı elemanı görüntüsü 6 ayrı parçaya bölünerek etiketlenmiştir. Bağlantı elemanı görüntülerine YOLOv4 algoritmasının uygulanması ile 6 parçanın güven değerleri oluşturulmuştur. Oluşan 6 farklı güven değeri bulanık mantık yapısı için giriş değeri olarak verilmiştir ve bağlantı elemanının sağlık durumu hakkında yüzde cinsinden sonuç değeri üretilmiştir. Deney sonuçları, doğru tespit oranının %99 üzerinde olduğunu göstermiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği