LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİNİN BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI PROBLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Serhatlıoğlu, Birsen (My University, 2016)
Lisansüstü eğitim, öğrencilere bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazandırmayı amaçlar. Eğitim sürecinde amaca uygun ve etkili bilimsel araştırma yürütme becerileri kazanılmaya çalışılır. Bu noktada lisansüstü eğitim öğrencilerinin bilimsel araştırma sürecinde karşılaştıkları problemlerin belirlenmesi ve bu problemlere ilişkin çözüm önerileri getirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Buradan hareketle araştırmada lisansüstü eğitim öğrencilerinin bilimsel araştırma sürecinde karşılaştıkları problemlere ilişkin görüşlerini belirleme amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 bahar döneminde Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde öğrenim gören 20 lisansüstü eğitim öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin 6'sı yüksek lisans 14'ü ise doktora öğrencisidir ve gönüllülük esasına göre araştırmaya dâhil edilmişlerdir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum araştırması desenine uygun yürütülmüştür. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulmuş açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Görüşme formu, belirlenen genel amaç çerçevesinde yapılandırılan 8 sorudan oluşturulmuştur. Veri toplama aracının geçerliliği elde edilen verilerin ayrıntılı bir biçimde raporlaştırılması ile sağlanmıştır. Elde edilen veriler nitel araştırma desenine uygun olarak içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda lisansüstü eğitim öğrencilerinin bilimsel araştırma sürecinde karşılaştıkları problemlere ilişkin görüşleri belirlenmiştir. Buna göre lisansüstü eğitim öğrencilerinin bilimsel araştırma süreçlerinde konu seçimi, kaynaklara ulaşma, yöntem seçimi, veri toplama, veri analizi, rapor yazma aşamalarında karşılaştıkları problemler ve bu problemlere yönelik çözüm önerilerine ilişkin görüşleri ortaya çıkarılmıştır. Bu sonuçlar ışığında öneriler getirilmiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları