KARBONİL VE İMİN GRUBU TAŞIYAN SİKLOFOSFAZEN TÜREVLERİNİN BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN QUERSETİN VE RESVERATROL GİBİ ANTİOKSİDANLARLA KARŞILAŞTIRILMASI - GÖKÇE, ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, sübstitüe siklofosfazen bileşiklerinin antioksidan ve antimikrobiyal etkileri araştırıldı. Ayrıca quersetin ve resveratrol gibi güçlü antioksidan aktiviteye sahip moleküllerle karşılaştırma yapıldı.Bulgularımızda, sübstitüe gruplarında OH ve metoksi grubu (H3CO) bulunduran fosfazen moleküllerin LPO oluşumunu etkili şekilde düşürdüğü saptandı (p<0.001). LPO düzeyinin azalışına bağlı olarak in vitro ortamdaki oleik asit (18:1, n-9), linoleik asit (18:2, n-6) ve linolenik asit (18:3, n-3)'ün miktarlarının hem fosfazen moleküllerin bulunduğu gruplarda hem de resveratrol grubunda korunduğu saptandı. Rutin ve quersetin gibi antioksidan moleküllerin, LPO düzeyini Fenton R grubuna göre belirgin düzeyde azaltmasına rağmen (p<0.001), yağ asidi üzerinde koruyucu etkiye sahip olmadığı belirlendi. In vitro ortamda LPO düzeyini azaltan fosfazen moleküllerin diğerlerine göre daha etkili şekilde antimikrobiyal etkiye sahip olduğu tespit edildi. Aynı madde gruplarının hem antioksidan hem de antimikrobiyal etkiye sahip olmasını sübstitüe gruplardaki OH ve H3CO gruplarından kaynaklandığı sonucuna varıldı. Diyette bulunan bazı doğal antioksidanlar da moleküler yapılarındaki OH grupları sayesinde ortama elektron vererek serbest radikal moleküllerini etkisiz hale getirirler.Sonuç olarak kimyasal olarak sentezlenen bileşik ya da bileşik gruplarının doğrudan canlı sisteme uygun olduğunu söylenemez. Ayrıca bu moleküller değişik biyolojik etkiye sahip olabilirler. Fosfazenler insan diyetinde kullanılamaz. Fakat bu bileşiklerin çoğunluğu canlı vücudu içerisinde değişik amaçlarla kullanılabilir. Yeni sentezlenmiş bir bileşik canlı sisteme uyum sağlayıp sağlamadığı bu tip çalışmalarla ortaya çıkarılıp kullanıldığı zaman herhangi bir sorun ile karşılanılmaz. LPO düzeyini artırıcı bir molekül canlı sistemde kullanılmaya kalkışıldığında, faydasından çok zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilir. In vitro ortamda hücre içi şartlar oluşturularak yapılan bu araştırmanın sonucu doğrudan in vivo şartlar ile ilişkilidir. Sonuçlar, bu şekilde dikkate alındığında deney sonuçlarımızın bilime katkısı çok anlamlı olacağını düşünmekteyiz.

In this study, the effects of antioxidant and antimicrobial of sübstitüe cyclophosphazene compounds were investigated. In addition, a comparison was made with molecules that have powerful antioxidant activity such as quersetin and resveratrol.In our findings, phosphazene molecules that contain OH and metoksi groups (H3CO) in subsitute groups decrease LPO formation effectively (p<0.001). Depending on the decrease of the level of LPO, it?s detected that the quantities of oleic acid (18:1, n-9), linoleic acid (18:2, n-6) and linolenic acid (18:3, n-3) in vitro environment are protected both in the groups that phosphazene molecules exist and in the group of resveratol. It?s determined that antioxidant molecules such as rutin and quersetin have no protective effect on fatty acid, although they apparently decrease the level of LPO according to Fenton R group (p<0.001). It?s detected that the decrease of LPO level in vitro environment has antimicrobial effect in a more effective way than others. It is concluded that the same substance groups having both antioxidant and antimicrobial effect are because of the groups of OH and H3CO in sübstitüe groups. Some natural antioxidants in the foods also defuse free radical molecules by giving electrons to the environment owing to the OH groups in their molecular structures.In conclusion, it can not be said that compounds or compound groups that are synthesized chemically are directly suitable to living organisms. In addition, these molecules may have different biological effects. Phosphazenes can not be used in human dieting. However, most of these compounds can be used in different aims, in the living system. When a newly synthesized compound brought out whether or not adjusted to living system by these kinds of studies is used, there appears no problem. When a molecule increasing the LPO level is tempted to be used in living system, it may bring out more harmful results than beneficial ones. The result of this experiment made with forming in-cell conditions in vitro is directly related to the conditions of in vivo. We think that when the results are handled in this way, our experiment results? contribution to science will be more meaningful.
Comparision of biological characteristic of cyclophosphazene analogue which carry carbonyl and imine group with antioxidants like quersetin and resveratrol
Keywords: Biyoloji