Öğrenci çalışma kitaplarında yer alan etkinliklerin öğrenme sorumluluğunu geliştirmeye etkisi - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kılınç, Hasan Hüseyin; Cüro, Elif (My University, 2011)
Betimsel n itelikteki bu çalışmanın amacı öğrenci çalışma kitaplarında yer alanetkinliklerin öğrencilerde öğrenme sorumluluğunu geliştirme ye etkisini öğretmengörüşlerine göre belirlemektir. Bu amaçla 2010 -2011 eğitim öğretim yılında Diyarbakırili Ergani ilçesindeki ilköğretim okullarının 3 -4 ve 5. sınıflarında görev yapanöğretmenler araştırmaya katılm ıştır. Araştırmada 24 maddelik beşli Likert tipi bir ölçekkullanılmıştır. Verilerin analizinde ilişkisiz örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi,levene testi, MWU, KWH, ve LSD testleri kullanılmıştır. Öğretmen görüşlerideğerlendirilirken cinsiyet, kıdem, sınıf ve okulun sosyo -ekonomik düzeyi dikkatealınmıştır. Hem kadın hem de erkek öğretmenler etkinlikleri, öğrencilerin öğrenmesürecine katılımlarını sağlamada ve sorumluluk geliştirmelerinde etkili bulmuşlardır.Sınıf değişkenine göre öğretmen görüşlerinde farklılık bulunmamıştır. Tüm gruplardakiöğretmenler etkinliklerin öğrencilerde öğrenmeye karşı motivasyonu artırdığını,işbirliğini geliştirdiğini, öğrenme sürecine aktif katılımı sağladığını, öğrenmebecerilerini ve sorumluluklarını geliştirdiğini belirtmişlerdir. Ayrıca sosyo -ekonomikdüzeyi iyi olan okullarda görev yapan öğretmenlerin, orta ve düşük düzeyde olanokullarda görev yapan öğretmenlere göre etkinliklerin öğrencilerde sorumlulukgeliştirmelerini sağlamada daha etkili bulmuşlardır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları