TAVŞANLARDA DENEYSEL AKUT ANEMİ VE AKUT İNFLAMASYONUN KALP KASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - TÜMER, KENAN ÇAĞRI (Fırat Üniveristesi, 2018)
Anemi ile seyreden enfeksiyöz ve inflamatuvar bazı hastalıklarda kalp kası hasarı şekillenmektedir. İnflamasyonun tek başına kalp kası hasarı oluşturduğu ortaya konulmasına rağmen, aneminin tek başına kalp kası hasarı oluşturup oluşturmadığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, tavşanlarda deneysel akut inflamasyon modeli ile sistemik inflamasyonun kalp kası üzerine etkilerinin değerlendirilmesi, deneysel akut normovolemik anemi modeli ile de aneminin kalp kası hasarı oluşturup oluşturmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 28 adet Yeni Zellanda ırkı tavşan kullanıldı. Tavşanlar rastgele, Akut İnflamasyon (AI) grubu (n:8), Akut İnflamasyon Kontrol (AIK) grubu (n:6), Akut Anemi (AA) grubu (n:8) ve Akut Anemi Kontrol (AAK) grubu (n:6) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Akut anemi oluşturmak amacıyla 24 saat aralıkla 5 gün boyunca hematokrit değer %10-15 aralığına inene kadar tekrarlayan flebotomi uygulandı. AA ve AAK grubundaki tavşanlardan 0, 24, 48, 72, 96 ve 120. saatlerde hematolojik ve biyokimyasal analizler için kan örnekleri alındı. Akut inflamasyon oluşturmak için ise sekal ligasyon ve punksiyon modeli uygulandı. AI ve AIK grubundaki tavşanlardan 0, 4, 8, 12. saatlerde hematolojik ve biyokimyasal analizler için kan örnekleri alındı. Deney sürelerinin tamamlanmasını takiben tavşanlar ötenazi edilerek, histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemeler için kalp kası örnekleri alındı. Deney sonucunda AA grubu serum kardiyak troponin I (cTnI) konsantrasyon ortalamalarının (0.072±0.045 ng/mL) AAK grubu ortalamalarına göre (0.015±0.005 ng/mL) önemli derece (P<0,01) artış gösterdiği belirlendi. Aynı zamanda AI grubu cTnI konsantrasyonu ortalamalarının da (1,177±0,971) AIK grubu ortalamalarına (0.031±0.021) göre yüksek (P<0,01) olduğu tespit edildi. Hem AA hem de AI grubundaki tavşanların kalp dokularının histopatolojik incelenmesinde hücrelerin sınırlarının kaybolduğu, koyu eozonofilik boyandığı, çekirdeklerinin piknotik olduğu ve kayolizise uğradığı, kas tellerinin enine çizgilenmelerinin ortadan kaybolduğu, koagulasyon nekrozu alanlarının varlığı ve mononükleer hücre infiltrasyonu dikkati çekti. Ayrıca sitoplazmik cTnI immunoreaktivitesinin AA ve AI grubunda kontrol gruplarına göre azalmış olduğu tespit edildi. Bu deneysel çalışmanın sonucunda akut aneminin kalp kası hasarına neden olduğu ve anemi ile serum cTnI konsantrasyonu arasında önemli derece negatif korelasyon olduğu ortaya koyuldu. Anahtar Kelimeler: Tavşan, anemi, endotoksemi, kardiyak troponin I, patoloji

Many studies suggested that cardiac muscle damage occured in some infectious and inflammatory diseases concomitant with anemia. It has been demonstrated that inflammation alone caused cardiac muscle damage, but there is no evidence that anemia alone would be able to cardiac muscle damage up to now. We aimed to determine whether anemia could cause cardiac muscle damage in rabbits with experimentally induced acute normovolemic anemia. Twenty eight New Zealand rabbits was used. Rabbits were randomly divided into four groups as Acute Inflammation (AI) Group (n=8), Acute Inflammation Control (AIK) Group (n=6), Acute Anemia (AA) Group (n=8) and Acute Anemia Control (AAK) Group (n=6). To create acute anemia, repeated phlebotomy was perfromed until hematocrit value fall around %10-15 for 4-5 days at 24 hours intervals. Blood samples taken from AA and AAK groups at 0, 24th, 48th, 72nd, 96th and 120th hours. To create acute inflammation, cecal ligation and punction model was performed in rabbits in AI group. Blood samples were taken from AI and AIK groups at 0, 4th, 8th and 12th hours of the experiment. After end of experiment, all rabbits was euthanized and heart tissue was taken for histopathological and immunohistochemical analysis. Serum concentration of cardiac troponin I (cTnI) was significantly higher (P<0,01) in AA group (0.072±0.045 ng/mL) than AAC group (0.015±0.005 ng/mL). Also, serum concentration of cTnI was significantly higher (P<0,01) in AI group (1,177±0,971) than AIC group (0.031±0.021). Histopathologically, coagulated necrosis areas, mononuclear cell infiltration, loss of muscle stration, picnotic nuclei, dark eosonophilic staining and loss of cell boundries was detected. It was also found that cytoplasmic cTnI immunoreactivity was decreased in AA and AI groups compared to control groups. The results of this experimental study suggest that acute anemia causes cardiac muscle damage and there is significant negative correlation between anemia and serum cTnI levels. Key words: Rabbit, anemia, endotoxemia, cardiac troponin I, pathology.
Investigation of the effect of experimentally induced acute anemia and acute inflammation on the cardiac muscle in rabbits
Keywords: Veteriner Hekimliği