SİGARANIN SERUM MALONDİALDEHİT, ERİTROSİT GLUTATYON PEROKSİDAZ ENZİM AKTİVİTESİ İLE YÜKSELTGENMİŞ VE İNDİRGENMİŞ GLUTATYON MİKTARINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - NURAL, NİLGÜN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi SİGARANIN SERUM MALONDIALDEHTT, ERİTROSİT GLUTATYON PEROKSİDAZ ENZİM AKTİVİTESİ İLE YÜKSELTGENMİŞ VE İNDİRGENMİŞ GLUTATYON MİKTARINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Nilgün NURAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 35+VH Bu çalışmada sigara kullanan 26 kişi ile sigara kullanmayan 30 kişinin eritrosit glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivitesi UV-spektrofotometresi kullanılarak belirlendi. Aynı kişilerin eritrosit yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) miktarları ile serumlarında lipit peroksidasyon bir ürünü olan malondialdehit (MDA) miktarları da yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Sigara kullanan kişilerin MDA miktarları kontrol grubuna göre yüksek (p<0.01) bulundu. Ayrıca GSSG miktarları ile GSH-Px aktiviteleri de kontrol grubuna göre yüksek(p<0.05) iken sigara kullanan kişilerin GSH miktarlarının kontrol grubundan farklı olmadığı (p>0.05) görüldü. Sonuç olarak sigaranın MDA miktarında ve antioksidan aktivitede artış oluşturması oksidatif stres ile açıklanabilir. Anahtar Kelimeler: MDA, GSH-Px, GSSG, GSH, Sigara
The investigation of effect the levels of MDA in serum, oxide and reducte glutathione amounts and glutathione peroxidase activity in erythrocyte of smoke
Keywords: Kimya